Jakarta en de satellietsteden rond de Indonesische hoofdstad - Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi die samen met Jakarta ook wel Jabodetabek worden genoemd -, Bandung, Yogyakarta en Bali zijn maandag (7/2/2022) ingeschaald op risiconiveau 3 - het op een na hoogste risiconiveau in Indonesië. Deze maatregel is genomen in verband met de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. 


Risiconiveau 3, in Indonesië ook PPKM Level 3 genoemd, houdt in dat het publiek de coronamaatregelen dient na te leven die horen bij risiconiveau 3. PPKM is de afkorting van Pemberlakuan Pembatasan Kegiatan Masyarakat wat vrij vertaald mobiliteitsbeperkingen betekent.


Er zijn echter verschillen tussen de mobiliteitsbeperkingen die vanaf 7 februari 2022 in werking zijn getreden en de PPKM Level 3-maatregelen die medio 2021 werden ingevoerd in verband met de deltavariant, aldus coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen, Luhut Binsar Pandjaitan, die ook verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië. 


Ouderen in de samenleving


Omdat de omikronvariant een milder ziekteverloop kent dan de deltavariant, zijn de maatregelen van nu meer gericht op het beschermen van de ouderen in samenleving, mensen met een comorbiditeit en mensen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. 


Want, zei Pandjaitan, uit recente data blijkt dat het merendeel van de patiënten die overlijden aan de omikronvariant van het coronavirus vooral mensen betreft die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, gevolgd door ouderen en mensen met een comorbiditeit. 


De minister roept mensen van 60 jaar en ouder op de komende maand zoveel mogelijk thuis te blijven om verdere verspreiding van omikron te voorkomen. Hetzelfde geldt voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, en mensen met een comorbiditeit, aldus Pandjaitan. 


Maximumcapaciteit bezoekers 


De opschaling van eerdergenoemde regio’s naar risiconiveau 3 houdt onder meer in dat er een maximumcapaciteit wordt ingevoerd van het aantal bezoekers van overdekte winkelcentra, supermarkten en gebedshuizen, en kortere openingstijden. 


Voordat er kan worden overgegaan tot een versoepeling, dient er eerst een verbetering plaats te vinden in de testcapaciteit en de contactopsporing, aldus Pandjaitan die benadrukte dat de maatregelen vooralsnog een week zullen duren.