[Dit artikel is geüpdatet] Een krokodil in Indonesië die ruim 5 jaar met een band om zijn nek in de rivier bij Palu (Centraal-Sulawesi) rondzwom, is nu eindelijk van het obstakel verlost. De redder in nood? Een lokale inwoner die geen dierenleed kan verdragen. 


De 35-jarige Tili slaagde er maandag (7/2/2022) in de vier meter lange krokodil te vangen. Hij werd daarbij geholpen door tientallen andere dorpelingen. 


Australische krokodillenexperts


De afgelopen jaren werden verscheidene pogingen gedaan om het dier van de band om zijn nek te bevrijden. Natuurbeschermers probeerden de krokodil tevergeefs uit de rivier te lokken. Zelfs Australische krokodillenexperts slaagden er niet in het dier te vangen om zo het obstakel te verwijderen. 


De lokale autoriteiten loofden zelfs een beloning uit aan diegene die de krokodil van de band kon verlossen. Maar niemand die iets kon doen. Tot afgelopen maandag dan. 


Levende kippen


Aan reporters vertelde Tili dat het zo’n drie weken duurde voordat hij de krokodil uiteindelijk kon vangen. Het dier kon tot tweemaal toe uit de val ontsnappen. Maar de derde poging om het dier te vangen, slaagde volgens het aloude gezegde ‘driemaal is scheepsrecht’. 


Tili had een eenvoudige val opgezet met een touw dat aan een boomstam was bevestigd. Hij gebruikte levende kippen als aas. De krokodil kwam op de kippen af, waarna Tili met de hulp van tientallen dorpelingen het reptiel met touwen kon vastbinden. Met een zaag verwijderde hij de band, waarna de krokodil niet veel later weer kon terugkeren de rivier in. 


Tegenover Indonesische media noemt Tili zichzelf overigens een dierenvriend die geen dierenleed kan verdragen. 


Het is niet duidelijk hoe de band om de nek van de krokodil is gekomen. Het verhaal gaat dat jagers de band om zijn nek hingen toen ze het dier wilden vangen. 


Laatste update: 10 februari 2022, 01.26 uur