Een directeur van een islamitisch meisjesinternaat in Bandung (West-Java) is dinsdag (15/2/2022) door de rechtbank veroordeeld tot levenslang voor het verkrachten en bezwangeren van minderjarige leerlingen. 


Een rechtbank in het West-Javaanse Bandung achtte de 36-jarige directeur, die tevens de oprichter is van het internaat, schuldig aan de verkrachting van ten minste 13 minderjarige leerlingen in de periode 2016 tot 2021. 


De verkrachtingen zouden hebben plaatsgevonden in het internaat zelf, in een hotel en in een huurappartement. Uit de verkrachtingen zouden zeker negen baby’s zijn geboren. 


De zaak leidde tot grote publieke verontwaardiging en zette de kwestie kinderbescherming op particulier gerunde religieuze scholen nationaal op de kaart. 


Slachtoffers gehersenspoeld


De man richtte het meisjesinternaat in 2016 op. De verkrachtingen kwamen medio 2021 aan het licht toen een van de slachtoffers tijdens de vakantieperiode naar huis terugkeerde en haar familie toen ontdekte dat zij zwanger was.  


De rechtbank concludeerde dat de directeur, die ook godsdienstonderwijs gaf op het internaat, zijn slachtoffers zo had gehersenspoeld dat zij geen goed van kwaad meer konden onderscheiden. 


De man heeft volgens de rechtbank opzettelijk geweld en obscene daden gepleegd. In plaats van zijn leerlingen te onderwijzen, gebruikte hij geweld of dreigementen om kinderen te dwingen geslachtsgemeenschap met hem te hebben. 


Chemische castratie


Aanklagers hadden in eerste instantie de doodstraf geëist, en toen dat verzoek werd afgewezen, chemische castratie bovenop de levenslange celstraf. De rechtbank wees dit verzoek af omdat in het Wetboek van Strafrecht staat dat aan mensen die ter dood of tot levenslang zijn veroordeeld geen andere straffen mogen worden opgelegd dan ontzetting van bepaalde rechten. 


In 2016 werd in Indonesië een wet aangenomen die het mogelijk maakt pedofielen, die zich schuldig maken aan seksueel misbruik, te castreren. 


Hoger beroep


Tijdens het proces pleitte de beklaagde voor clementie en zei dat hij zijn slachtoffers had verkracht op momenten van zwakte. Ook zei hij dat hij de enige kostwinner was voor zijn vrouw en drie kinderen.


De aanklagers, maar ook de advocaten van de beklaagde zeggen in hoger beroep te zullen gaan.


Bron: The New York Times/AP