Op Soekarno-Hatta International Airport is een man uit India aangehouden die Indonesië was binnengereisd met een vals paspoort, een vals vaccinatiebewijs, een valse uitslag van een PCR-test en een vals verzekeringsbewijs. Ook had hij een paar Canadese identiteitsbewijzen op zak. 


De man, die in de Indonesische media wordt aangeduid met de initialen RM, reisde op 8 februari 2022 Indonesië binnen op vlucht MH 721 van de Maleisische luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines. Voordat hij voet zette op Indonesische bodem, deed de man respectievelijk Kathmandu, Nepal en Kuala Lumpur aan. 


Door het toilet gespoeld


Voordat de man door de Indonesische immigratiecontrole ging, had hij de echte documenten - uitslag van de PCR - test, vaccinatiebewijs, en boarding pass, die allemaal op zijn naam stonden - versnipperd en door het toilet gespoeld. Hij deed zich vervolgens voor als VM waarbij hij de immigratiebeambten een paspoort liet dat op naam stond van VM, maar waarin zijn eigen foto stond. 


Na nadere controle bleek echter dat VM niet op het passagiersmanifest van vlucht MH 721 voorkwam. RM daarentegen zat wel op de vlucht. 


Van zeer goede kwaliteit


Volgens de Indonesische immigratiedienst zijn de vervalste documenten die RM op zak had van zeer goede kwaliteit en bijna niet van echte documenten te onderscheiden. Ook had RM zijn plannen zeer zorgvuldig voorbereid, aldus de immigratiedienst. 


Als gevolg van zijn actie riskeert RM een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een geldboete van maximaal 5 miljard rupiah.