[Dit artikel is geüpdatet] In Indonesië zijn nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor het gebruik van luidsprekers door moskeeën. De Indonesische regering reageert hiermee op klachten van religieuze minderheden in het land én ook van de moslimgemeenschap zelf over het volume van de luidsprekers. 


Minister Yaqut Cholil Qoumas van Religieuze Zaken zei dat het gebruik van luidsprekers in moskeeën een noodzaak is voor moslims. Het is een medium dat gebruikt wordt voor de oproep tot gebed. Maar, zegt de minister, het is ook belangrijk om in te zien dat de Indonesische bevolking divers is. Dit geldt ook in termen van religie en geloof. 


Solidariteit en sociale harmonie


‘Inspanningen zijn nodig om de solidariteit en de sociale harmonie te bewaren. De richtlijnen zijn uitgevaardigd als een poging om vrede, orde en harmonie tussen burgers te vergroten’, aldus minister Qoumas op de website van het Indonesische ministerie van Religieuze Zaken.  


De richtlijnen regelen onder meer het volume en de kwaliteit van het geluid dat door de luidsprekers galmt. De geluidssterkte mag maximaal 100 decibel bedragen mét een goede geluidskwaliteit. Moskeebeheerders wordt daarom ook verzocht zorg te dragen voor een goede kwaliteit van de akoestiek. 


In de richtlijnen staat ook vermeld dat voorafgaand aan de oproep van het ochtendgebed (Subuh), de externe luidsprekers gedurende 10 minuten mogen worden gebruikt voor de voordracht van Koranteksten. Voorafgaand aan de oproep van de overige vier gebeden (Zuhur, Asar, Magrib, Isya) mogen de externe luidsprekers gedurende vijf minuten worden gebruikt voor Koranrecitatie. 


Het ministerie van Religieuze Zaken krijgt voor de nieuwe richtlijnen steun van Muhammadiyah en Nahdlatul Ulama, de twee grootste moslimorganisaties in Indonesië. 


De conservatief islamitische oppositiepartij PKS, is een groot tegenstander van de richtlijnen en vindt dat het ministerie zich niet moet bemoeien met de technische details betreffende aanbidding. 


Angststoornis


Het volume van de moskee- luidsprekers leidt al jaren tot discussies. In 2018 is een boeddhistische vrouw in Noord-Sumatra veroordeeld tot 18 maanden cel omdat zij geklaagd had over het volume van de luidsprekers van de plaatselijke moskee. 


In oktober vorig jaar werd deze kwestie ook uitgebreid besproken naar aanleiding van een reportage door AFP over de vele klachten van omwonenden, onder wie ook moslims zelf. Een moslimvrouw vertelde het Franse persbureau dat zij een angststoornis had ontwikkeld, veroorzaakt door 'luidruchtige luidsprekers' van de nabijgelegen moskee. 


Update: 23 februari 2022, 01.54 uur