“Bali 2002”, zo heet de vierdelige dramaserie die zal worden uitgezonden op de Australische televisie. De bomaanslagen op Bali in 2002, waarbij 202 mensen omkwamen, vormen de basis van deze nieuwe serie. 


De productie van “Bali 2002” begon begin deze maand in het westen van Sydney waar een set met replica’s van Paddy’s Pub en Club Sari, de locaties van de bomaanslagen, werd nagebouwd. 


Alledaagse helden


De serie wordt aangekondigd als een inspirerend drama dat laat zien hoe alledaagse helden van Bali, Australië en daarbuiten orde proberen te scheppen in de chaos en hoop proberen te vinden te midden van wanhoop.  


Uitvoerend producent van de serie Tim Pye zei dat “Bali 2002” een Indonesisch en Australisch verhaal is. Het is een verwoestende gebeurtenis die beide landen echter ook heeft samengebracht. Om die reden is het volgens Pye dan ook erg belangrijk om input te krijgen vanuit het oogpunt van zowel Australië als Indonesië. 


De dramaserie is ontwikkeld in overleg met direct betrokkenen en de productie wordt geleid door senior regisseur Peter Andrikidis en de Indonesisch-Australische regisseur Katrina Irawati Graham. De cast bestaat onder meer uit Richard Roxburgh (Van Helsing), Rachel Griffiths (Saving Mr. Banks) en Claudia Jessie (Bridgerton). Ook zijn er in de serie nieuwe gezichten te zien uit Australië en Bali. 


Tweede poging


Het is niet de eerste keer dat er gepoogd werd een televisieserie te maken over de bomaanslagen op Bali in 2002. En het is niet de eerste keer dat acteur Richard Roxburgh in de serie te zien zou zijn.


In 2005 bevond de productie van een tv-serie over de tragische gebeurtenissen op Bali zich in de beginfase, toen het eiland in oktober datzelfde jaar opnieuw getroffen werd door een bomaanslag, waarbij 20 mensen om het leven kwamen. Indonesië legde de productie toen stil omdat het land bang was dat Bali gezien zou worden als een ‘thuis voor extremisme’. 


"Bali 2002" zal op een nog nader te bekendmaken datum worden uitgezonden op het Australische televisienetwerk Nine en streamingpartner Stan. 


Bron: The Sydney Morning Herald