Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben de autoriteiten in Indonesië basismaatregelen opgesteld waaraan iedereen zich moet houden. Deze basismaatregelen staan beter bekend als 5M. Sommige regio's hanteren ook de zogeheten '6M'.


Update:

 • Mondkapje niet meer verplicht in publieke buitenruimtes waar zich niet veel mensen bevinden.
 • Mondkapje wel verplicht in binnenruimtes en in het openbaar vervoer.


Indonesiënu is een onafhankelijke nieuwssite. Informatie op onze website omtrent de reisvoorwaarden voor een bezoek aan Indonesië, is afkomstig van officiële instanties in Indonesië. Reisvoorwaarden worden regelmatig door de autoriteiten geëvalueerd en indien nodig aangepast.

5M/6M:


 1. Memakai masker, het dragen van een mondkapje
 2. Mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir, het wassen van de handen met zeep en stromend water/desinfecterende handgel
 3. Menjaga jarak, het houden van afstand
 4. Menjauhi kerumunan, het vermijden van mensenmenigten
 5. Mengurangi mobilitas, het verminderen van verplaatsingen
 6. Menghindari makan bersama, het vermijden van het samen eten (eten met een groep).*

*)
5M zijn de punten 1 t/m 5. Bij 6M worden mensen ook geadviseerd om etentjes met een groep te vermijden. 

1. Mondkapje

Op het dragen van een mondkapje op plekke waar een mondkapjesplicht geldt, wordt streng gecontroleerd. Overheidsinstanties, gezondheidsfaciliteiten, maar ook winkels en restaurants laten geen bezoekers toe die geen mondkapje dragen. Ook in het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht. Op het niet dragen van een mondkapje kan een geldboete staan. 

2. Het wassen van de handen met zeep en stromend water/desinfecterende handgel

De meeste winkels/winkelcentra, maar ook overheidsinstellingen, gezondheidsfaciliteiten, scholen en trein- en busstations bieden handwasfaciliteiten aan, waar bezoekers vóór het betreden van de ruimte de handen kunnen wassen of reinigen met desinfecterende handgel. 

Desinfecterende handgel is ook volop verkrijgbaar in super- en minimarkten, of bij de drogist of apotheek. Dat was aan het begin van de pandemie wel anders.

3. Het houden van afstand

Mensen krijgen het advies ten minste 1 meter afstand tot elkaar te houden. In de praktijk blijkt het moeilijk dit te realiseren. 

4. Het vermijden van mensenmenigten

Mensen krijgen het advies plekken die druk bezocht worden te vermijden. Dit geldt met name voor ouderen en mensen met een onderliggende aandoening. 

5. Het verminderen van verplaatsingen

Mensen krijgen het advies, indien mogelijk zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen als het noodzakelijk is de deur uit te gaan. 

3 M in het openbaar vervoer


Mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer dienen zich te houden aan '3M', de drie gezondheidsmaatregelen, de eerste vier basisregels van 5M (de derde en vierde basisregels zijn samengevoegd):  
 1. Memakai masker, het dragen van een mondkapje.
 2. Menjaga jarak dan menghindari kerumunan, het houden van afstand tot elkaar en het vermijden van menigten.*
 3. Mencuci tangan dengan sabun/menggunakan handsanitizer. het wassen van de handen met zeep en stromend water/desinfecterende handgel.

*)
In Jakarta is deze regel niet meer van toepassing. 


Reizigers dienen ook rekening te houden met het volgende: 
 • Het mondkapje dient drielaags te zijn en dient op de juiste wijze te worden gedragen, i.e. het mondkapje dient de neus en de mond te bedekken;
 • Reizigers krijgen het advies geen gesprekken te voeren met andere reizigers. Ook het voeren van een telefoongesprek wordt afgeraden;
 • Bij een vliegreis van minder dan twee uur, mag er aan boord van het vliegtuig niet gegeten en gedronken worden. Reizigers die vanwege gezondheidsproblemen medicijnen gebruiken zijn uitgezonderd van deze regel. 

PeduliLindungi App


In Indonesië wordt de regeringsapp PeduliLindungi steeds vaker een vereiste om toegang te krijgen tot publieke binnen- en buitenruimtes. Denk daarbij aan winkelcentra, toeristische attracties, supermarkten en het openbaar vervoer.

In de praktijk zien wij echter regelmatig dat bezoekers ook vaak een pand mogen binnenkomen na het aantonen van een papieren vaccinatiebewijs.

In de PeduliLindungi App staan de persoonlijke gegevens van de gebruiker, zoals het vaccinatiebewijs en eventuele uitslagen van een of meerdere Covid-19-tests. Ook de reisgeschiedenis van de houder wordt in de app opgeslagen. 

Laatste update: 18 mei 2022, 11.06 uur