Ben je ten minste volledig gevaccineerd én is het resultaat van de PCR-test bij aankomst in Indonesië negatief? Gefeliciteerd! Je hoeft niet in quarantaine te gaan!


Eerder deze week werd al bekend dat internationale reizigers die ten minste volledig gevaccineerd zijn, bij aankomst in Indonesië niet meer in quarantaine hoeven te gaan. Op voorwaarde dat het resultaat van de PCR-test bij aankomst in het land negatief is. 


De publicatie van de circulaire omtrent deze nieuwste inreisregel liet even op zich wachten, maar staat sinds 23 maart 2022 dan toch eindelijk op de website van de nationale Covid-19-taakgroep van Indonesië. Iets later dan gepland. 


Tijdens een persconferentie op donderdag 24 maart 2022 in Jakarta, gaf Suharyanto, hoofd van de Covid-19-taakgroep, een nadere toelichting op de circulaire. 


Inreisregels Bali, Batam, Bintan komen te vervallen


De nieuwste circulaire - Surat Edaran Nomor 15 Tahun 2022 - over het gezondheidsprotocol voor buitenlandse reizen is een samenvoeging van Circulaire 12 en Circulaire 13. De laatste omvat de regels voor internationale reizigers die Indonesië binnenreizen via Bali, Batam en Bintan. 


Met de inwerkingtreding van circulaire nummer 15, komen Surat Edaran Nomor 12 en Surat Edaran Nomor 13 automatisch te vervallen, legt Suharyanto uit. 


In de meest recente circulaire staat niets meer vermeld over het minimum aantal dagen dat reizigers op Bali moeten verblijven. In de eerdere circulaire stond namelijk dat reizigers die Indonesië binnenreizen via Bali ten minste vier dagen op het eiland dienen te verblijven in een CHSE-gecertificeerd hotel. Dit houdt in dat de accommodatie dient te voldoen aan de eisen die zijn gesteld op het gebied van reinheid, gezondheid, veiligheid, en duurzaamheid. CHSE staat overigens voor Cleanliness, Health, Safety en Environment Sustainability.


Ten minste volledig gevaccineerd én negatieve testuitslag bij aankomst


De belangrijkste wijziging in de nieuwste circulaire is natuurlijk de quarantaineplicht die sinds 23 maart 2022 is komen te vervallen. Let op: je dient als reiziger wel volledig gevaccineerd te zijn waarbij de laatste prik minimaal 14 dagen vóór vertrek is toegediend, én de uitslag van de PCR-test bij aankomst in Indonesië dient negatief te zijn. Is dat het geval? Dan staat het je vrij om verder te reizen. 


Je kunt er als reiziger voor kiezen het resultaat van de PCR-test af te wachten in het hotel/de accommodatie. In afwachting van de testuitslag mag je je onderkomen niet verlaten. Ook mag je niet in interactie gaan met anderen. 


Is het testresultaat negatief? Je mag je ‘buitenshuis’ begeven of verder reizen. Natuurlijk met inachtneming van de in Indonesië geldende gezondheidsmaatregelen. 


(Nog) niet (volledig) gevaccineerd?


Wat ook nieuw is de informatie over reizigers die om de een of andere reden (nog) niet (volledig) gevaccineerd zijn. 


Voor reizigers die 1 keer zijn gevaccineerd en waarbij de prik minimaal 14 dagen vóór vertrek is toegediend, geldt een quarantaineplicht van 5 x 24 uur én een PCR-test bij aankomst én een PCR-test op de vierde quarantainedag. 


Reizigers die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen bij aankomst, na de PCR-test, een vaccinatie krijgen op de luchthaven of in het quarantaineverblijf na de tweede PCR-test. 


Ook kinderen in de leeftijdsgroep 6-17 jaar, houders van een diplomatiek visum en houders van een dienstvisum, en houders van een beperkte verblijfsvergunning (KITAS) en houders van een permanente verblijfsvergunning (KITAP) die nog niet gevaccineerd zijn, krijgen een vaccinatie aangeboden. 


Zorgverzekering


Waar in de eerdere circulaires reizigers nog in het bezit dienden te zijn van een zorgverzekering die de medische kosten dekt, inclusief medische kosten in verband met Covid-19 voor een bedrag van minimaal 25 duizend USD of 20 duizend SGD, is in circulaire nummer 15 de minimale dekkingswaarde weggelaten. 


In de nieuwe circulaire wordt alleen gevraagd om een zorgverzekering die ook de medische kosten i.v.m Covid-19 dekt en een eventuele medische evacuatie. 


Wij hebben de meest recente wijzigingen voor je samengevat in het volgende artikel: Reizen naar Indonesië ten tijde van corona