Het is nu ruim een week geleden dat reizigers weer een Visa on Arrival (VOA) kunnen kopen bij aankomst in Indonesië via I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali. Dat de VOA ook door Nederlandse reizigers gemist werd, blijkt wel uit de cijfers van de Indonesische immigratiedienst. 

 

Sinds 7 maart 2022, na een afwezigheid van twee jaar, kunnen reizigers uit 23 landen die Indonesië binnenreizen via Bali, ter plekke op de luchthaven een Visa on Arrival kopen. In de periode 7 tot en met 12 maart heeft de Indonesische immigratiedienst in totaal 447 VOA’s verstrekt. 

 

Stijgende lijn

 

Op de eerste dag van de herinvoering van de Visa on Arrival reisde 4,46 procent van de buitenlandse reizigers Indonesië binnen via Bali op een Visa on Arrival. De eerste week van de VOA in cijfers: 


maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
      7 maart 2022
      8 maart 2022
      9 maart 2022
    10 maart 2022
    11 maart 2022
    12 maart 2022
4,46%
21,09%
14,04%
31,16%
28,39%
30,63%


Aan de hand van bovenstaande cijfers, zien we dus een stijgende lijn in het aantal VOA-aankopen. 

 

Nederland in de top 5

 

Volgens de immigratiedienst komt de grootste groep VOA-aanvragers uit Australië, gevolgd door Singapore en de VS. En op nummer 4 in de lijst staat… Nederland!


1. Australië
2. Singapore
3. VS
4. Nederland
5. Maleisië
76 reizigers
64 reizigers
47 reizigers
44 reizigers
39 reizigers

 

Alleen op Bali Airport


De VOA is vooralsnog alleen beschikbaar op I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar (Bali) voor reizigers uit 23 landen, waaronder dus ook Nederland. Maar nog niet alle landen op de lijst hebben gebruikgemaakt van de VOA. Die landen zijn volgens de immigratiedienst Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Brunei Darussalam, Laos en Cambodja. 

 

De immigratiedienst laat zich niet uit over de reden hiervan, maar het is natuurlijk heel goed mogelijk dat reizigers uit genoemde landen liever kiezen voor een Visit Visa type B211A. Dit visum is langer geldig en kan vaker verlengd worden. 

 

Hotel/accommodatie

 

Reizigers die op een VOA Indonesië binnenreizen via Bali, hoeven niet in quarantaine te gaan. Voorwaarde is wel dat zij ten minste 4 dagen op het eiland dienen te verblijven en dat moeten kunnen aantonen middels een betalingsbewijs voor een hotel of accommodatie op Bali. 

 

‘Wat betreft de keuze voor het hotel/de accommodatie, hier heeft de immigratiedienst geen speciaal beleid voor’, zegt Achmad Nur Saleh van de Indonesische immigratiedienst. 

  

Saleh legt uit dat voor het verkrijgen van een VOA-sticker, buitenlandse toeristen een paspoort moeten kunnen overhandigen, een ticket dat aantoont dat de reiziger het Indonesisch grondgebied weer verlaat, en andere documenten zoals vastgesteld door de nationale Covid-19-taakgroep van Indonesië.

 

‘Voor andere informatie dan de VOA-vereisten, gelieve contact op te nemen met de Covid-19-taakgroep of het provinciebestuur van Bali’, aldus Saleh. 

 


CHSE-certificaat?

 

De nationale Covid-19 taakgroep heeft bepaald dat het hotel of de accommodatie waar de reiziger verblijft CHSE-gecertificeerd dient te zijn. CHSE staat voor Cleanliness, Health, Safety en Environment Sustainability

 

Uit de woorden van Achmad Nur Saleh blijkt dat de immigratiedienst zaken betreffende CHSE-hotels meer een taak vindt voor de nationale Covid-19-taakgroep. Op verscheidene internetfora hebben meerdere toeristen aangegeven dat aan hen een VOA werd verstrekt, terwijl het geboekte hotel/de accommodatie op Bali niet CHSE-gecertificeerd was. 


Meer informatie over reizen naar/in Indonesië, en soorten visa? Kijk bij Praktische Info.