Terwijl de situatie voor vrouwen in Afghanistan achteruit blijft gaan, dringen Indonesië en Qatar er bij de Taliban op aan meisjes weer toe te laten op school. Beide landen wijzen op het belang van onderwijs voor vrouwen voor de toekomst van het land. 


De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi sprak maandag (28/3/2022) in de Qatarese hoofdstad Doha met Taliban-collega Amir Khan Muttaqi over de mensenrechten- en onderwijssituatie in Afghanistan. Tijdens dat gesprek was ook de Qatarese viceminister van Buitenlandse Zaken Lolwah Al-Khater aanwezig.


Marsudi en Al-Khater zijn de eerste buitenlandse vertegenwoordigers die in gesprek gingen met een Talibanleider sinds de fundamentalistische beweging vorige week woensdag (23/3/2022) een paar uur na de heropening van middelbare scholen, meisjes weer naar huis stuurde. 


Onderwijs voor meisjes


Bij dezelfde gelegenheid ondertekenden Indonesië en Qatar ook een intentieverklaring over het bieden van langdurige humanitaire hulp en ontwikkelingshulp aan het Afghaanse volk. De ondertekening van de intentieverklaring vormt een toezegging van beide landen om het Afghaanse volk te blijven helpen, met name op het gebied van capaciteitsopbouw en onderwijs voor met name vrouwen en meisjes in het land. 


Tijdens een virtuele persconferentie legde Marsudi uit dat de langetermijnhulp zal bestaan uit onder anderen het verlenen van studiebeurzen, het ontwikkelen van beroepsopleidingen die zijn afgestemd aan de behoefte van het Afghaanse volk en het organiseren van een dialoog over de rol van vrouwen in Afghanistan. 


Toekomst


De Indonesische minister sprak tevens haar bezorgdheid uit om het verbod van middelbaar onderwijs voor meisjes. Marsudi benadrukte dat onderwijs voor vrouwen zeer belangrijk is voor de toekomst van Afghanistan en dat het creëren van een veilig, vreedzaam en welvarend Afghanistan voor het volk de hoogste prioriteit vormt voor Indonesië. Om dat te bereiken, zal Indonesië als bemiddelaar blijven coördineren en communiceren met alle betrokken partijen. 


Minister Marsudi zei ook dat de aangeboden hulp door Indonesië en Qatar op het gebied van onderwijs en capaciteitsopbouw verwelkomd werd door de Taliban. Ook zei Marsudi dat de rol die Indonesië speelt in de kwestie Afghanistan zeer gewaardeerd wordt door internationale leiders. 


Foto: Retno Marsudi (Twitter)