Op zondag 20 maart 2022 vindt op het Indonesische eiland Lombok de MotoGP plaats. Het is de eerste MotoGP voor Indonesië in 25 jaar. 

 

Op woensdag (16/3) vond in Jakarta de aftrap van het internationale sportevenement plaats middels een spectaculaire parade waar alle motorcoureurs aan deelnamen. President Joko ‘Jokowi’ Widodo ontving voorafgaand aan de parade de deelnemende MotoGP-coureurs op het presidentieel paleis in de Indonesische hoofdstad. 

 

Grote schare fans


Jokowi legde de coureurs uit dat Indonesië, dat ruim 270 miljoen inwoners telt, een motorliefhebbend land is. Met meer dan 122 miljoen scooters op de weg kunnen de coureurs rekenen op een grote schare fans. En die fans waren tijdens de parade in de hoofdstad in groten getale aanwezig.

 

MotoGP is een van de meest bekeken sporten in Indonesië. Dat kun je wel merken aan de kaartverkoop waar een stormloop op was. Ruim 60 duizend mensen hebben een kaartje weten te bemachtigen en daarmee is het internationale sportevenement op Lombok uitverkocht. 

 

Splinternieuw 


De MotoGP wordt op 20 maart gehouden op het Pertamina Mandalika International Street Circuit op het eiland Lombok. Voorafgaand aan de race vinden er op 18 en 19 maart vrije trainingen en kwalificaties plaats.  

 

Pertamina Mandalika International Street Circuit is een 4,3 kilometer lang splinternieuw circuit dat in november vorig jaar voor het eerst in gebruik genomen werd voor The Superbike World Championship. 


De laatste keer dat de MotoGP in Indonesië plaatsvond, was 25 jaar geleden, in 1997 in Sentul, West-Java. 


Foto: Setkab RI/Agung