Een neushoornreservaat op het Indonesische eiland Sumatra heeft er een nieuwe inwoner bij. Daar is recentelijk een uiterst zeldzame Sumatraanse neushoorn geboren. Het totaal aantal Sumatraanse neushoorns in het reservaat staat nu op acht. 


De Sumatraanse neushoorn die donderdagmiddag (24/3/2022) in neushoornreservaat Way Kambas werd geboren, is een meisje. Het kalf, dat nog geen naam heeft, is de dochter van moeder Rosa en vader Andatu. De bevalling die zo’n drie uur duurde, verliep voorspoedig, meldt het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw. 


Moeder Rosa heeft sinds 2015 al acht miskramen gehad. De geboorte van het kalf is daarom goed nieuws. Niet alleen voor Rosa en het reservaat, maar ook voor de Indonesische regering die zich ten doel heeft gesteld de Sumatraanse neushoornpopulatie te vergroten. 


Een beetje achtergrondinformatie over moeder Rosa


Rosa leefde oorspronkelijk in het wild in Nationaal Park Bukit Barisan Selatan in het zuiden van Sumatra. Sinds 2004 begon ze zich steeds vaker buiten haar leefgebied te begeven. Bewoners troffen haar aan op wegen en in dorpen. 


Natuurbeschermers meenden dat deze gewoonte Rosa in gevaar zou kunnen brengen. In november 2005 werd het dier daarom overgebracht naar neushoornhoornreservaat Way Kambas voor een fokprogramma. 


Volgens experts ontwikkelde Rosa een afwijking in haar voortplantingsorganen ontwikkeld omdat ze lange tijd achtereen niet had gepaard. Na acht miskramen hadden dierenbeschermers bijna alle hoop verloren, totdat Rosa in december 2020 opnieuw zwanger bleek te zijn. En 476 dagen later werd haar dochter geboren. 


Een beetje achtergrondinformatie over vader Andatu


Anders dan Rosa, woont vader Andatu reeds sinds zijn geboorte in 2012 in neushoornreservaat Way Kambas. Andatu is de eerste Sumatraanse neushoorn in Azië sinds ruim een  eeuw die in gevangenschap werd geboren. De allereerste geboorte van een Sumatraanse neushoorn in gevangenschap vond plaats in 1889 in een dierentuin in het het Indiase Calcutta. 


Andatu’s ouders zijn Andalas en Ratu die ook in het reservaat leven. Vier jaar na Andatu’s geboorte, werd uit Andalas en Ratu, zijn zusje Delilah geboren. 


Neushoornreservaat Way Kambas


Het fokprogramma in het Way Kambas-reservaat bestaat sinds 1998. Het is het enige reservaat ter wereld waar een fokprogramma is opgezet voor Sumatraanse neushoorns waar de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving zich kunnen voortplanten. 


De Sumatraanse neushoorn is de kleinste neushoornsoort. Met minder dan 80 exemplaren, is het een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Hun populatie is flink gedaald door stroperij en menselijke inbreuk op hun natuurlijke leefomgeving.


De dieren leven alleen in vier geïsoleerde regio’s op de Indonesische eilanden Sumatra en Kalimantan. Neushoornreservaat Way Kambas op Sumatra is daar een van. 


Rosa’s en Andatu’s dochter brengt nieuwe hoop voor het voortbestaan van de Sumatraanse neushoorn.