De afkoppeling van Russische banken van het internationale betaalsysteem Swift, heeft ook gevolgen voor Russische toeristen in Indonesië. Zij kunnen geen contant geld meer opnemen bij een geldautomaat. 


In een artikel dat op 10 maart 2022 gepubliceerd werd door Reuters, vertelt de 27-jarige Ivanov uit Rusland over zijn ervaringen op Bali. De man vertelt aan een journalist van het persbureau dat hij geen contant geld kan opnemen bij een geldautomaat omdat zijn rekening geblokkeerd is: 


‘Dit vormt een groot probleem voor. Wij hebben nu echt helemaal geen financiële middelen ter beschikking, want al onze tegoeden zijn bevroren.’ 


Ivanov voegt eraan toe dat hij misschien werk moet zoeken in Indonesië. 


Bali en Russische toeristen


Bali is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit Rusland. Voordat de pandemie haar intrede deed, werd het Indonesische eiland overspoeld door tienduizenden Russische toeristen. Toeristen uit Rusland behoorden tot de eerste buitenlandse reizigers die Bali bezochten toen Indonesië vorig jaar de grenzen gedeeltelijk opende. 


Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van Indonesië laten zien dat ongeveer 1150 Russen Indonesië binnenreisden in januari 2022. 


Rifki Saldi Yanto, manager van een café op Bali, vertelt dat hij de afgelopen dagen een daling ziet in het aantal Russische klanten dat zijn cafe bezoekt. En velen van hen betalen nu contant in plaats van met een creditcard. 


Chinees systeem


Reuters heeft de Russische ambassade in Jakarta om een reactie gevraagd, en die zegt dat er “directe steun is van de Russische regering”. 


De Russische Pochta Bank biedt klanten nu een virtuele kaart aan die gebruikmaakt van het Chinese UnionPay-systeem in plaats van Visa of Mastercard. Via een tekstbericht laat ambassadewoordvoerder Denis Tetiushin aan Reuters weten dat mensen de gratis kaart van waar dan ook kunnen openen. 

 

De Russische economie wordt geconfronteerd met de ergste crisis sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991, nadat westerse landen de afgelopen dagen maatregelen hebben genomen om Rusland op financieel vlak te isoleren. Zo zijn verschillende Russische banken afgekoppeld van het wereldwijde bankensysteem Swift. Visa en Mastercard hebben bekendgemaakt dat het gebruik van kaarten die door Russische banken zijn uitgegeven vanaf 9 maart worden geblokkeerd.