Een Rus en een Oekraïner hebben samengewerkt aan een gigantisch kunstwerk. Dat kunstwerk - “Verenigde Wereld” in kalligrafie - is van bovenaf te zien op de daken van negen woningen op het Indonesische eiland Bali.


Het kunstwerk is het resultaat van een samenwerking tussen de Russische kunstenaar Pokras Lampas en Alex Shtefan, een Oekraïense eigenaar van een villacomplex op Bali, samen met nog een groep Oekraïense vrienden.


In zes talen


Lampas, die gespecialiseerd is in kalligrafie, verblijft sinds december vorig jaar op het Indonesische vakantie-eiland. Het idee om een boodschap van vrede en eenheid te verspreiden in kalligrafie kwam al vóór het conflict tot stand. Na het uitbreken van de oorlog heeft het kunstwerk nog meer betekenis gekregen. 


Het kunstwerk  - “Verenigde Wereld” in kalligrafie - is nu te zien op de daken van negen villa’s in de talen Russisch, Oekraïens, Engels, Chinees, Frans en Indonesisch.


De villa’s maken deel uit van het villacomplex van Alex Shtefan, een Oekraïner die al zes jaar in Indonesië woont. De kalligrafie beslaat een oppervlakte van 960 vierkante meter. 


Tegen persbureau Reuters zegt Shtefan dat het kunstwerk overeenkomt met zijn eigen waarden en een sterke boodschap uitdraagt. namelijk dat de wereld verenigd moet zijn. 


Culturele statement


Kunstenaar Lampas legt uit dat het kunstwerk geen politieke maar een culturele statement is: 


‘Een sociale statement over mensen en de manier waarop wij ons kunnen verenigen om een toekomst in harmonie te creëren.’


De 30-jarige Lampas, die drie weken aan het kunstwerk heeft gewerkt,  omschrijft zijn stijl als “Kalligrafuturisme” die moderne kalligrafie en elementen van straatkunst omvat. 


Vreedzaam


Zowel Lampas als Shtefan zeggen geschokt te zijn door de oorlog in Oekraïne. 


‘Als we een manier kunnen vinden om de oorlog te stoppen en dat op een vreedzame manier kunnen doen, dan moeten we dat nu doen’, aldus Lampas aan Reuters.


De 35-jarige Shtefan voegt daaraan toe dat ofschoon beide landen hun eigen cultuur hebben, ‘Rusland en Oekraïne waren als broeders voor elkaar, we waren altijd close met elkaar, we hielpen elkaar altijd en we zien er zelfs hetzelfde uit’. 


Shtefan kan nog steeds niet geloven wat er gebeurd is. Hij maakt zich zorgen voor de veiligheid van dierbaren aan het thuisfront. 


Foto: Pokras Lampas (Instagram)