Tientallen Indonesiërs zijn inmiddels uit Oekraïne geëvacueerd. Minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken spreekt van een moeilijk evacuatieproces. 


Indonesië is al sinds een paar dagen bezig met de evacuatie van Indonesiërs uit Oekraïne. Tot op heden zijn 99 Indonesiërs geëvacueerd. 


Tijdens een virtuele persconferentie sprak minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken van een dynamische en snel veranderende situatie in Oekraïne, wat natuurlijk van invloed is op de inspanningen van de Indonesische regering om burgers te evacueren. 


Veilige doorgang


De Indonesische regering was zich vanaf het begin af aan bewust van de complexiteit en het gevaar van het evacuatieproces te midden van het aanhoudende conflict. Het evacuatieproces werd onder meer bemoeilijkt doordat de evacuees verspreid over het land wonen.


Gesprekken zijn gevoerd met een aantal ministers van Buitenlandse Zaken, de autoriteiten in Oekraïne, Rusland en het Internationale Comité van het Rode Kruis om de evacuatie van Indonesiërs zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo is er onder meer gecommuniceerd over veilige evacuatieroutes, want ‘de veiligheid van onze burgers is onze prioriteit’, aldus minister Marsudi die vervolgens een chronologie gaf van het evacuatieproces.


Groep uit Odessa


Op 27 februari om 16.30 uur Roemeense tijd arriveerde een groep evacuees veilig in Boekarest (Roemenië). De groep, bestaande uit 24 vrouwen en 1 kind van rond de 12 jaar oud, werd door een evacuatieteam een dag eerder opgehaald in Odessa (Oekraïne). 


Per bus reisde de groep via Tulcea, op de grens tussen Roemenië en Moldavië, richting Boekarest. Een reis van in totaal 35 uur waarbij vijf controleposten moesten worden gepasseerd. Onder normale omstandigheden duurt dezelfde reis nog geen 10 uur. Aan de grens stond de groep zo’n 4,5 uur vast in een file van ruim 10 kilometer lang. 


Eén Indonesiër werd positief getest op Covid-19 en is daarvoor onder behandeling. 


Groep uit Rzeszow


Op 27 februari 2022 vond ook de evacuatie plaats van 6 Indonesiërs en 1 buitenlander uit Lviv richting Rzeszow in Polen. De groep bestond uit 6 Indonesiërs: 2 volwassen vrouwen, 3 kinderen en 1 baby. Ook de man van een van de vrouwen werd geëvacueerd. Hij had geen Indonesische nationaliteit. 


De groep arriveerde rond 20.45 uur diezelfde avond in Rzeszow, Polen. Ook bij deze route kreeg de groep te maken met een file aan de grens van maar liefst 30 kilometer lang. 


Groep uit Lviv


Een dag later op 28 februari vond de evacuatie plaats van 4 Indonesiërs - 2 mannen en 2 kinderen - en 2 buitenlanders, de echtgenotes van de Indonesiërs. Zij werden door het evacuatieteam opgehaald in Lviv en werden geëvacueerd naar Rzeszow in Polen, een afstand van zo’n 150 kilometer, waar zij diezelfde avond om 19.40 uur arriveerden. 


Ook deze groep stond aan de grens in de file, maar kon twee uur later Polen binnenreizen. 


Groep uit Kiev


De evacuees uit Kiev - 59 Indonesiërs en 1 buitenlander - vormden de grootste groep. Zij werden naar Moldova in Roemenië geëvacueerd. In eerste instantie was het de bedoeling dat evacuatie op 27 februari zou plaatsvinden via Lviv richting Polen. Maar wegens de avondklok en andere obstakels die een veilige evacuatie zouden kunnen hinderen, werd van dit plan afgezien. 


Minister Marsudi was zelf nauw betrokken bij het heruitstippelen van de evacuatieroute uit Kiev. Zo sprak zij met onder meer met haar collega’s uit Turkije en India die voor een soortgelijke situatie stonden. 


De evacuatie verliep uiteindelijk via de Oekraïnse stad Vinnytsia via Moldavië richting Boekarest in Roemenië waarbij voornamelijk alternatieve routes werden gebruikt om files te vermijden. 


99 Indonesiërs, 5 buitenlanders


Inmiddels zijn in totaal 99 Indonesiërs en 5 buitenlanders gerelateerd aan de Indonesiërs uit Oekraïne vertrokken. Het merendeel is geëvacueerd. Vijf Indonesiërs hebben op eigen gelegenheid het land verlaten, legt Marsudi uit. De Indonesiërs bevinden zich op twee veilige plekken, namelijk Boekarest in Roemenië en Rzeszow in Polen. 


Op dit moment zijn er nog 4 Indonesiërs in Kharkiv en 9 in Chernihiv in het noorden van Oekraïne. Zij kunnen nog niet worden geëvacueerd wegens grondgevechten die nog steeds aan de gang zijn. 


De Indonesische ambassades in Kiev en Moskou staan voortdurend met hen in contact. Volgens de laatste berichten maken zij het naar omstandigheden goed. De Indonesische autoriteiten wachten nog op een geschikt moment voor hun evacuatie. 


Voorts meldt de minister dat 24 Indonesiërs hebben gekozen om voorlopig in Oekraïne te blijven wegens familieredenen. Zij zijn getrouwd met Oekraïense staatsburgers. 


Naar Indonesië


Indonesië is van plan een vliegtuig te sturen naar Roemenië en Polen om daar de evacuees op te halen. Zij zullen vervolgens worden overgevlogen naar Indonesië. 


Minister Marsudi benadrukt in haar toespraak dat zowel Oekraïne als Rusland goede vrienden zijn van Indonesië en dat Indonesië een sterkere band wil opbouwen met beide landen. Marsudi heeft daarover telefonisch gesproken met de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland. 


Vrede


‘De Indonesische grondwet schrijft voor dat Indonesië deelneemt aan het handhaven van de wereldvrede. Vrede kan niet worden bereikt als er oorlog is’, aldus Marsudi.


De minister hoopt dat de gesprekken tussen Oekraïne en Rusland goede resultaten zullen opleveren. ‘Het redden van mensenlevens is een prioriteit. Een veilige doorgang is een belangrijke vereiste die moet worden gegarandeerd', sluit Marsudi de persconferentie af. 


Foto: Het Indonesische Ministerie van Buitenlandse Zaken