Sinds de herinvoering van de Visa on Arrival (VOA), krijgt de Indonesische immigratiedienst veel vragen binnen van toeristen over wat nu eigenlijk het verschil is tussen de VOA en de Visit Visa type B211A die ook voor toeristische doeleinden kan worden gebruikt. De immigratiedienst legt uit: 


Geldigheidsduur


Allereerst is er een verschil in de geldigheidsduur van bovengenoemde visa, legt Achmad Nur Saleh van de Indonesische immigratiedienst uit: 

'Een VOA is 30 dagen geldig en kan slechts éénmaal verlengd worden met maximaal 30 dagen. Terwijl de Visit Visa voor toerisme 60 dagen geldig is. Dit visum kan viermaal verlengd worden. Of met andere woorden, toeristen kunnen op dit visum 180 dagen in Indonesië verblijven.'


Omzetten naar ander type visum


Een ander verschil is dat een VOA niet kan worden omgezet naar een ander type visum. Een Visit Visa voor toerisme kan wél worden omgezet, namelijk naar een Izin Tinggal Terbatas (ITAS) of een tijdelijke verblijfsvergunning.


Verder verloopt de aanvraag van een VOA makkelijker dan een Visit Visa. Een VOA kun je bij aankomst op de luchthaven van Bali ter plekke aanvragen. Saleh legt uit: 

'De aanvraag van een VOA geschiedt zonder bewijs van garantstelling. Dat is een van de redenen waarom een VOA niet omgezet kan worden naar een ITAS.'


Vereisten


Voor de aanvraag van een VOA voor reizigers uit 23 landen dient de aanvrager in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is, een retourticket of een doorreisticket, en andere vereisten die zijn bepaald door de nationale Covid-19-taakgroep. 

'Coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen, meneer Luhut, heeft in een persconferentie bevestigd dat buitenlanders die kiezen voor een quarantainevrij verblijf op Bali in het bezit moeten zijn van een betalingsbewijs van een accommodatie/hotel voor minimaal 4 dagen.'


Aanvragers van een Visit Visa type B211A (voor toeristische doeleinden) moeten aan meer vereisten voldoen. Naast een geldig paspoort dienen zij ook een bewijs van garantstelling te hebben (sponsorbrief), een bewijs van voldoende financiële middelen voor een verblijf in Indonesië (spaargeld) ter waarde van 2000 USD, een retourticket of een doorreisticket, een pasfoto in kleur (afmeting 4x6), en een zorgverzekering die eventuele medische kosten in Indonesië dekt voor een bedrag van minimaal 25.000 USD [aanvragers van een VOA hebben trouwens ook een zorgverzerking nodig, Red.].

'Zij dienen ook een schriftelijke verklaring op te stellen waarin staat dat zij bereid zijn de gezondheidsmaatregelen na te leven, en een betalingsbewijs te hebben voor een reispakket/hotelovernachting. De garantsteller dient een reisbureau te zijn of een hotel in Indonesië. De aanvraag van het visum geschiedt via de website van de immigratiedienst.' 


De belangrijkste verschillen op een rij:

Visa on Arrival (VOAVisit Visa type B211A (toerisme)
30 dagen geldig60 dagen geldig
1 x verlengen met maximaal 30 dagen4 x verlengen met maximaal 30 dagen
Kan niet omgezet worden naar ander type visum.Kan omgezet worden naar een ITAS.
Ter plekke kopen.Online aanvragen via de sponsor.
Geen sponsor nodig.Sponsor/garantsteller is verplicht.
Geen bewijs van voldoende financiële middelen.Bewijs van voldoende financiële middelen.


De meest recente informatie over reizen naar/in Indonesië en soorten toeristenvisa, vind je bij Praktische Info.