De vulkaan Anak Krakatau is zondag (24/4/2022) uitgebarsten en spuwde een aswolk zo’n 3000 meter de lucht in. De autoriteiten raden mensen in de omgeving aan een mondmasker te dragen om zich te beschermen tegen de as. 


De vulkaan Anak Krakatau barstte de afgelopen weken meerdere keren uit. De uitbarsting van zondag 24 april 2022 was echter de krachtigste, aldus een woordvoerder van de geologische dienst van Indonesië. 


Mensen krijgen het advies om buiten de veiligheidszone van twee kilometer rond de vulkaan te blijven en een mondmasker te dragen om zich te beschermen tegen de vulkaanas. 


Kind van de Krakatau


Anak Krakatau is een actieve vulkaan in de Straat van Sunda, een zeestraat tussen de eilanden Sumatra en Java, en is ontstaan na de verwoestende uitbarsting van de vulkaan Krakatau in 1883 waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen en complete steden en dorpen werden weggevaagd. Anak Krakatau betekent letterlijk vertaald Kind van de Krakatau, een toepasselijke naam dus. 


De autoriteiten hebben het alarmniveau van de vulkaan verhoogd van II naar III. Indonesië kent vier alarmniveaus voor vulkanen. Bij een vulkaan die op het een na hoogste alarmniveau staat is er sprake van een intensieve toename van seismische activiteit die visueel waarneembaar is. 


Foto: Detik.com