[Dit artikel is geüpdatet] In je blootje dansen op de berg Batur, die door veel Balinezen als heilig wordt beschouwd? Nee, dat kun je beter niet doen. Een Canadees die dat wel deed en van zijn actie een filmpje maakte dat vervolgens viraal ging, hangt namelijk deportatie boven het hoofd. (Update: De man is op dinsdag 10/5/2022 het land uitgezet)


Nadat de Balinese immigratiedienst de man, een 34-jarige Canadees, op het spoor kwam, wilden ze hem zo snel mogelijk het land uitzetten. Maar dat bleek niet zo makkelijk te gaan, want de Canadees heeft zich niet laten vaccineren tegen Covid-19. Luchtvaartmaatschappijen willen hem dus niet vervoeren en daarom zit de man in afwachting van uitzetting vast in een detentiecentrum in Jimbaran.


Haka-dans


De man zette afgelopen weekend een video online waarop te zien is dat hij in zijn blootje de Haka uitvoert, een ceremoniële dans van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. Dat hij dat op de voor Balinezen heilige berg Batur deed, zorgde voor veel ophef. 


Kijkers van het filmpje, dat binnen de kortste keren viraal ging, beschuldigen de man van het niet respecteren van de Balinese normen en waarden. Ook de Balinese autoriteiten waren niet gediend van deze actie. Zij slaagden erin de man op te sporen en namen zijn paspoort in beslag voor verder onderzoek. Daaruit bleek dat de Canadees sinds 2019 in Indonesië verblijft als toerist en om alternatieve behandelingen voor osteoporosis te bestuderen. 


Aan de immigratiedienst vertelde de man dat hij niet wist dat de berg Batur een heilige plek was. Hij wilde alleen genieten van de omgeving en de Haka-dans uitvoeren. 


Dood van binnen


Én, om zijn woorden meer kracht bij te zetten, zette hij een spijtbetuiging online. Al huilend vroeg hij het Balinese volk en de Maori in Nieuw-Zeeland om vergiffenis. Het dansen op de berg Batur in adamskostuum was volgens de man een onbewuste daad. Hij wilde alleen laten zien dat hij nog leefde omdat hij zich dood voelde van binnen. Gevoelens waar hij van jongs af aan mee worstelde. 


De Canadees noemt zich op zijn Instagram-account overigens een ‘vreugde-expert’ en een ‘mind body healer’. ‘Genees je symptomen, pijn en ziekte door op genotvolle wijze je unieke zelf te ontdekken en de liefde van Jezus’, luidt zijn profieltekst. 


Respect voor lokale cultuur


De Indonesische immigratiedienst zegt dat de Canadees artikel 75, lid 6 van de Indonesische immigratiewet uit 2011 heeft overtreden. Volgens dit artikel zijn immigratiebeambten gemachtigd op te treden tegen buitenlanders op Indonesisch grondgebied die activiteiten uitvoeren die gevaarlijk worden geacht voor de nationale veiligheid en de openbare orde, of tegen buitenlanders die de Indonesische wet- en regelgeving niet respecteren of overtreden.


De immigratiedienst van Bali doet een dringende oproep aan alle buitenlandse reizigers die het eiland willen bezoeken om zich te houden aan de regels en de Balinese cultuur te respecteren. 


Laatste update: 13 mei 2022, 04.42 uur