Tijdens de wekelijkse persconferentie over de coronasituatie in Indonesië zeggen ministers dat de Covid-19-pandemie in het land onder controle is. Dit betekent dat er meer versoepelingen komen, waaronder ook voor buitenlandse reizen. 


Coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen, Luhut Binsar Pandjaitan, die tevens verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië, zegt dat het land de piek van de omikrongolf voorbij is. Volgens de minister is het aantal nieuwe besmettingen, het aantal actieve gevallen en het aantal ziekenhuisopnames sinds de piek flink gedaald. 


Economisch herstel


De goede ontwikkelingen komen zeer ten goede aan het economisch herstel. Dat kun je volgens Pandjaitan zien aan het consumentenvertrouwen dat verder is gestegen. Ook durven steeds meer mensen zich buitenshuis te begeven en te reizen. Dit wijst er volgens de minister op dat de Covid-19-pandemie onder controle is en dat het land langzaamaan kan terugkeren naar het normale leven. 


Het is volgens Pandjaitan alleen jammer dat het aantal internationale vliegreizen bij lange na niet op het oude niveau is. Om ook het maken van internationale reizen te stimuleren zullen meer luchthavens in het land worden aangewezen als internationale toegangspoort. Luchthavens die daarvoor in aanmerking komen zijn de internationale luchthaven in Yogyakarta, Medan (Noord-Sumatra, Makassar (Zuid-Sulawesi) en Pekanbaru (Riau).


PCR-test bij aankomst


Coördinerend minister Airlangga Hartarto borduurt verder voort op de versoepelingen voor internationale reizen. Zo zegt hij dat er geen PCR-test meer nodig is bij aankomst in Indonesië voor internationale reizigers die ten minste volledig zijn gevaccineerd. 


Een negatieve testuitslag van een PCR-test die uiterlijk 2 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, blijft voorlopig een vereiste. Maar, vervolgt de minister, reizigers die ten minste volledig zijn gevaccineerd, hoeven bij aankomst in Indonesië geen PCR-test meer te laten uitvoeren. Met uitzondering van zogeheten ‘verdachte’ reizigers. En daarmee bedoelt Hartarto bijvoorbeeld reizigers die bij aankomst een lichaamstemperatuur hebben die hoger is dan 37,5 graden Celsius. 


Het wachten is nog op de officiële publicatie van de circulaire die doorgaans een aantal dagen na bekendmaking op de website van de nationale Covid-19-taakgroep van Indonesië wordt gepubliceerd.