In de zeer nabije toekomst kunnen vliegreizigers in alle terminals van I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali gebruikmaken van 5G-internet. 5G is sinds eind april dit jaar al beschikbaar bij Gate 3 en Gate 4 van de terminal voor binnenlandse vluchten. 


Met het aanbieden van deze nieuwe dienst wil luchthavenoperator Angkasa Pura de kwaliteit van de passagiersservice op I Gusti Ngurah Rai International Airport verbeteren. 


Hoe eerder, hoe beter


De beschikbaarheid van 5G-internet in de terminal voor binnenlandse vluchten is slechts het begin. Het is de bedoeling dat de 5G-dekking in de komende maanden wordt uitgebreid naar andere delen van de luchthaven. 


Hoe eerder, hoe beter, want nu al bezoeken duizenden zakenreizigers uit ASEAN-landen het Indonesische eiland om daar deel te nemen aan G20-vergaderingen, conferenties en workshops. Het hoogtepunt is de G20-top in november dit jaar. De luchthavenoperator hoopt dat voor die tijd ook andere delen van de airport over 5G-internet beschikken. 


Indruk maken


Bali positioneert zich in de aanloop naar de G20-top als een hub voor internationaal ondernemen. Een luchthaven met 5G-dekking maakt het plaatje natuurlijk helemaal af. 


En, meent Angkasa Pura, snel internet in alle terminals op de luchthaven is belangrijk om reizigers aan te trekken. Sinds de ‘heropening van de grenzen’ beginnen internationale luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Emirates en Singapore Airlines weer op Bali te vliegen.


Met de uitrol van 5G in de terminal voor binnenlandse vluchten en de plannen voor 5G-dekking in andere delen van de airport wil Angkasa Pura indruk maken op reizigers van over de hele wereld. Snelle videostreaming, snel foto’s en filmpjes uploaden naar sociale media, ononderbroken gesprekken voeren terwijl je op je vlucht wacht. Wie wil dat nou niet, moet de luchthavenoperator hebben gedacht.


Beperkt beschikbaar


Op Bali wordt 5G vooralsnog alleen aangeboden door telecomproviders Telkomsel en XL Axiata. 5G door Telkomsel is beschikbaar op de airport en bij GraPARI Renon Denpasar, het gebouw waar de klantenservice van Telkomsel is gevestigd. XL Axiata biedt 5G aan bij XLC Sunset Road Denpasar. 


Dat betekent dus dat je voor 5G-verbinding op Bali op de luchthaven moet zijn of in Denpasar, in de buurt van de klantenservices van Telkomsel of XL Axiata. 


Vrij goed en snel


Bali heeft over het algemeen een vrij goede en snelle internetverbinding. Het huidige internetnetwerk volstaat prima voor het uploaden van vakantiefoto’s of-video’s, en andere bestanden. Veel cafés en restaurants op Bali bieden bovendien gratis WiFi aan. Hetzelfde geldt voor de accommodaties op het eiland. 


En, vinden wij van Indonesiënu.nl, Bali heeft toch zoveel meer te bieden dan internet alleen! Op onze website hebben wij een speciale sectie ingericht met verhalen over Bali. Veel leesplezier!