De gezondheidsdiensten in Indonesië zijn extra waakzaam nadat in de hoofdstad Jakarta zeker drie kinderen zijn overleden aan acute hepatitis. Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid roept artsen op alert te zijn op symptomen van hepatitis bij met name kinderen.


In een persbericht laat het ministerie van Volksgezondheid weten dat de afgelopen maand drie kinderen zijn overleden aan acute hepatitis. De jonge patiënten van twee, acht en elf jaar oud werden opgenomen in een ziekenhuis in Jakarta met symptomen van hepatitis, namelijk misselijkheid, braken, ernstige diarree, koorts, geelzucht, stuipen en verminderd bewustzijn. 


De ziekte bevond zich reeds in een vergevorderd stadium waardoor artsen de patiënten niet verder konden helpen. 


Vaccinatie


Het ministerie laat weten dat de jongste patiënt geen hepatitisvaccinatie heeft gehad, de patiënt van 8 jaar oud heeft 1 vaccinatie ontvangen en de oudste patiënt is volledig gevaccineerd tegen hepatitis. De drie werden overigens negatief getest op Covid-19. 


Er is geen voorgeschiedenis van hepatitis bij de naaste familieleden van de drie kinderen en er is geen sprake van naaste familieleden met dezelfde symptomen. 


Kalm maar alert


Het ministerie roept iedereen op kalm maar alert te blijven. Ouders krijgen het advies hun kind bij de eerste verschijnselen van de ziekte - diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en lichte koorts - direct naar de dichtstbijzijnde gezondheidsfaciliteit te brengen voor nader onderzoek en niet te wachten tot de symptomen erger worden. 


Preventieve maatregelen


Hoewel de oorzaak nog niet bekend is, vermoeden doktoren dat de ziekte wordt veroorzaakt door een virus waardoor het belangrijk is zorg te dragen voor een goede hygiëne zoals het wassen van de handen met water en zeep voor en na het eten, het consumeren van gekookt voedsel, het vermijden van contact met mensen die ziek zijn, het dragen van een mondkapje en het houden van afstand. 


Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn in zeker 12 landen meer dan 170 gevallen van de mysterieuze ziekte gemeld.