[Dit artikel is geüpdatet] De Europese Unie heeft de Indonesische corona-app PeduliLindungi goedgekeurd voor gebruik binnen haar grondgebied.


Indonesië en de Europese Unie hebben ingestemd met een wederzijdse erkenning van de digitale Covid-19-vaccinatiecertificaten. Dit houdt in dat de EU de digitale vaccinatiecertificaten in de PeduliLindungi-app erkent. En omgekeerd is hetzelfde het geval. Indonesië erkent de digitale vaccinatiecertificaten in het EU-systeem. 


11 mei?


In een eerder bericht op de website van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken stond eerder nog vermeld dat reizigers uit Indonesië per 11 mei 2022 de PeduliLindungi-app in alle 27 EU-lidstaten kunnen gebruiken. Dat bericht is inmiddels van de website verwijderd.


Een nieuw bericht is daarvoor in de plaats gekomen, en daarin wordt onder meer vermeld dat de samenwerking tussen Indonesië en de EU een stap in de goede richting is om, in het kader van economisch herstel, reizen naar het buitenland te vergemakkelijken met name voor Indonesische arbeidsmigranten, studenten, buitenlandse toeristen en zakenreizigers. 


Positieve ontwikkeling


Verder staat in het bericht vermeld dat, door de erkenning van de Indonesische corona-app door de EU, de QR-code die in de PeduliLindungi-app staat in alle EU-lidstaten kan worden gelezen, en dat Indonesiërs die naar een of meerdere EU-lidstaten afreizen de QR-code van hun vaccinatiebewijs niet meer apart hoeven te registreren. 


Landen kunnen natuurlijk altijd extra eisen hebben of de regels aanpassen voor inkomende reizigers. Reizigers krijgen daarom het advies voor ze op reis gaan goed de inreisregels te checken. 


Andri Hadi, de Indonesische ambassadeur voor België, Luxemburg en de EU, laat weten dat de wederzijdse erkenning van de vaccinatiecertificaten een zeer positieve stap vormt. Hij hoopt dat deze ontwikkeling Europese toeristen ertoe zal bewegen vooral een bezoek te brengen aan de Indonesische archipel. 


27 EU-lidstaten


Gesprekken over de wederzijdse erkenning van de vaccinatiecertificaten zijn al sinds november vorig jaar aan de gang. 


Bij deze samenwerking zijn 27 EU-lidstaten betrokken, namelijk Oostenrijk, Nederland, België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Hongarije, Ierland, Italië, Duitsland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Frankrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Cyprus, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Griekenland. 


EU-reizigers?


In het eerdere bericht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken - dat inmiddels is verwijderd - stond ook dat de QR-code in het EU-systeem ook in Indonesië kan worden gelezen zodat reizigers uit EU-lidstaten die naar Indonesië afreizen de PeduliLindungi-app niet langer hoeven te downloaden. 


In het nieuwe bericht wordt hierover echter niets vermeld. Ook op de website van de Covid-19-taakgroep van Indonesië waar alle informatie m.b.t. de huidige coronamaatregelen wordt gepubliceerd, staat hierover nog niets vermeld.


Maar, omdat het om een wederzijdse erkenning gaat, is het eigenlijk toch wel logisch dat EU-reizigers, net als reizigers uit Indonesië, de QR-code van hun vaccinatiebewijs niet meer apart hoeven te registreren en dat het gebruik van de eigen corona-app met daarin de digitale vaccinatiecertificaten voldoende is. 


PeduliLindungi voor buitenlanders


Siti Nadia Tarmizi, woordvoerster van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid zegt echter dat buitenlandse reizigers die Indonesië willen binnenreizen, vóór vertrek de Indonesische corona-app nog steeds moeten downloaden en invullen. 'Daar is geen verandering in gekomen', aldus Tarmizi. 


Laatste update: 1 3mei 2022, 04.36 uur