Nieuwszender Channel News Asia (CNA) heeft zijn excuses aangeboden voor de SEA Games-medaillespiegel waarin maar liefst 9 van de 11 deelnemende landen achter een verkeerde vlag stonden. Zo werd de Thaise vlag afgebeeld voor deelnemend land Indonesië. 


Op donderdag 12 mei 2022 zijn in Vietnam de Zuidoost-Aziatische Spelen of SEA Games van start gegaan met deelnemers uit de elf landen in Zuidoost-Azië. Namens Indonesië nemen 449 atleten deel aan het tweejaarlijks sportevenement. 


Indonesië 3e of 4e?


Op de eerste dag van de Spelen, rond 7.50 uur lokale tijd bracht de in Singapore gevestigde nieuwszender CNA de voorlopige medaillespiegel in beeld. Indonesië stond op dat tijdstip op de derde plek. Of op de vierde?


Op een foto die op sociale media circuleerde zien we namelijk dat de Thaise vlag staat afgebeeld voor deelnemend land Indonesië, en de Indonesische vlag voor de Filipijnen. Negen van de 11 deelnemende landen stonden achter een verkeerde vlag. Zo werd de Filipijnse vlag gekoppeld aan Vietnam, Maleisïe kreeg de Vietnamese vlag, de Thaise vlag werd gekoppeld aan Indonesië, de Indonesische vlag aan de Filipijnen, de Maleisische vlag aan Singapore, de Singaporese vlag aan Thailand, Brunei kreeg de Cambodjaanse vlag, Cambodja kreeg de vlag van Laos, en de vlag van Brunei werd gekoppeld aan deelnemend land Laos. 


Slechts twee deelnemende landen werden aan de juiste vlag gekoppeld, namelijk Myanmar en Timor Leste. 


Niet de eerste keer


Het is niet de eerste keer dat landen aan verkeerde vlaggen werden gekoppeld tijdens de SEA Games. In 2017 toen Maleisië de Spelen mocht organiseren, werden in de medaillespiegel die door de Maleisische staatsomroep RTM in beeld werd gebracht, 8 landen, waaronder ook Indonesië, aan een verkeerde vlag gekoppeld. Indonesië kreeg toen de vlag van Vietnam, terwijl de Indonesische vlag werd gekoppeld aan Thailand. 


En, alsof dat niet genoeg was, in het souvenirboek van de Spelen van 2017, werd de Indonesische vlag ondersteboven afgebeeld. Wit boven, rood beneden, de Poolse vlag dus. 


De SEA Games in Vietnam zouden eigenlijk in 2021 moeten plaatsvinden. Het evenement werd echter uitgesteld vanwege het coronavirus. De laatste keer dat Indonesië de Spelen mocht organiseren was in 2011 in Jakarta en Palembang (Zuid-Sumatra).