In Indonesië blijven de coronacijfers de goede kant op gaan. Deze positieve ontwikkeling heeft de Indonesische regering ertoe bewogen verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in te voeren wat betreft het gebruik van mondkapjes en de PCR-test voor binnenlandse en buitenlandse reizen. 

Mondkapje


In publieke buitenruimtes waar zich niet veel mensen bevinden, is het niet meer verplicht om een mondkapje te dragen. De mondkapjes kunnen nog niet aan de wilgen worden gehangen, want in binnenruimtes en in het openbaar vervoer geldt de mondkapjesplicht nog steeds. 

Kwetsbare groepen in de samenleving, onder wie ouderen en mensen met een onderliggende aandoening, krijgen het advies een mondkapje te blijven dragen tijdens activiteiten buitenshuis. Hetzelfde geldt voor mensen die symptomen vertonen van hoest en verkoudheid. 

PCR-test


Ook wat betreft de PCR-tests zijn versoepelingen te melden. Een negatief testresultaat van een PCR-test of antigeentest is niet langer vereist voor het maken van een binnenlandse reis. Hetzelfde geldt voor reizigers die vanuit het buitenland naar Indonesië reizen. Zij hoeven niet langer een PCR-test te laten uitvoeren voor vertrek naar Indonesië. 

Hier kleeft echter wel een belangrijke voorwaarde aan, namelijk dat reizigers volledig dienen te zijn gevaccineerd tegen Covid-19. De reiziger is volledig gevaccineerd als hij/zij de primaire vaccinatieserie heeft afgerond. 

Effectief per 18 mei 2022


Tijdens een persconferentie op dinsdag 17 mei 2022 maakte Wiku Adisasmito, woordvoerder van de nationale Covid-19-taakgroep van Indonesië bekend dat de versoepelingen vanaf 18 mei 2022 van kracht zijn. 

De circulaire over de nieuwe maatregelen wordt een dezer dagen gepubliceerd via officiële regeringskanalen.