Geen deportatie, wel een dringend verzoek om Indonesië vrijwillig te verlaten. Een Australische man, die op het eiland Bali een voor de Balinezen heilige boom had beklommen voor content op sociale media, heeft gehoor gegeven aan dat verzoek. 


De Australiër vertrok op woensdag 15 juni 2022 rond 11.35 uur lokale tijd vrijwillig het land vanaf de Balinese luchthaven I Gusti Ngurah Rai in Denpasar op vlucht JQ 82 met als eindbestemming Darwin, Australië. 


Vier dagen eerder beklom hij in het adatdorp Kelaci Kelod in de zuidelijk gelegen regio Tabanan een voor de Balinezen heilige waringinboom. Hij deed dat met ontbloot bovenlijf en in een korte broek. 


Een hobby


Tegenover de politie, die niet veel later ter plekke verscheen na een melding van dorpsbewoners, verklaarde de Australiër dat hij in de boom was geklommen voor sociale media content. Hij zou niet hebben geweten dat de boom heilig was. Ook vertelde hij aan de politie dat bomen beklimmen een hobby van hem is. 


Na een gesprek met de politie, volgde een gesprek met de dorpsoudsten waarna is overeengekomen dat de Australiër een geldboete van 500 duizend rupiah moet betalen. Omgerekend is dat ongeveer 30 euro. De man had echter slechts 150 duizend rupiah bij zich. Overeen is gekomen dat de boombeklimmer het openstaande bedrag later zou betalen. 


De man nam ook deel aan een reinigingsceremonie om de boom spiritueel te reinigen. 


Zaak is afgehandeld


De politie heeft de zaak vervolgens overhandigd aan de immigratiedienst op het eiland. Die heeft de Australiër dringend verzocht het land te verlaten. De immigratiedienst is niet overgegaan tot uitzetting omdat het adatdorp waar de heilige boom staat de zaak reeds als afgehandeld heeft beschouwd. 


De man kwam op een Visa on Arrival (VOA) Indonesië binnen via Bali. Volgens de immigratiedienst was de man pas zo’n zes dagen op het eiland toen hij besloot in de heilige boom te klimmen. Zijn VOA was bij vertrek uit Indonesië dus nog steeds geldig. 


Bron: Indonesische media