Een grot op Bali die eerder dit jaar werd ontdekt, wordt als een van de meest belangrijke archeologische ontdekkingen in jaren beschouwd. De grot die in de zuidelijk gelegen regio Tabanan ligt, heeft op dit moment als status ‘mogelijk cultureel erfgoed’. 


De grot in het dorp Pejaten werd in maart dit jaar ontdekt door de Balinese landeigenaar Wayan Puja. Niet lang na de vondst kwam een team van de archeologische dienst van Bali een kijkje nemen in het dorp. 


Uit de eerste bevindingen kwam naar voren dat de grot werd gebruikt voor religieuze doeleinden. 


De grot is 7 meter lang, 5,5 meter breed en 1,55 meter hoog en is door mensen gemaakt. In de grot vonden de archeologen vier nissen die hoogstwaarschijnlijk gebruikt werden voor meditatie. In de nabije omgeving van de grot vonden zij vier andere locaties die vermoedelijk verband houden met de grot. 


Mogelijk cultureel erfgoed


De grot heeft op dit moment nog als status ‘mogelijk cultureel erfgoed’. Het plan is om het object in het dorp Pejaten te registreren op nationaal niveau waarna het geïnventariseerd wordt om te bepalen of de grot kan worden aangemerkt als ‘cultureel erfgoed’. 


Tot het zover is, krijgt het object dezelfde behandeling als objecten die zijn aangemerkt als cultureel erfgoed. Dit betekent dat het opzettelijk schade toebrengen aan het object strafrechtelijk vervolgd kan worden. Verder komt de grot in aanmerking voor een overheidssubsidie ​​voor restauratie en behoud. 


Toeristisch object


Ook landeigenaar Wayan Puja die de grot op zijn land heeft liggen, is van mening dat het object behouden moet blijven. Hij denkt dat de grot tevens kan dienen als toeristisch object. 


Indonesië beschikt over duizenden culturele erfgoederen waaronder tempels, moskeeën, historische gebouwen en nationale parken. Een aantal daarvan staat ook op de werelderfgoedlijst van Unesco zoals het boeddhistische tempelcomplex Borobudur (Midden-Java), het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan (Yogyakarta) en het Subak-irrigatiesysteem voor rijstvelden op Bali.