De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo woont de G7-top bij in het Beierse Schloss Elmau. Na het bijwonen van de top vliegt Jokowi naar Oekraïne voor een ontmoeting met president Volodymyr Zelensky. Ook een ontmoeting met president Vladimir Poetin in Rusland staat op de agenda. 


Tijdens een persconferentie zondag (26/6/2022) kort voor vertrek naar Duitsland zei president Jokowi dat hij wil bijdragen aan de vrede in Oekraïne. Hij zei dat Indonesië - partnerland van de G7 - tijdens de top zal pleiten voor een oplossing voor het conflict in het Oost-Europese land. 


Ook andere thema’s staan op de agenda, zoals de wereldwijde voedsel- en energiecrisis, die een direct gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne. 


Dialoog voor vrede


Na de G7-top in Duitsland, vliegt Jokowi door naar Oekraïne waar hij een ontmoeting zal hebben met president Volodymyr Zelensky. Jokowi zal ook een gesprek aangaan met president Vladimir Poetin in Rusland. 


Jokowi zal beide leiders verzoeken ruimte te creëren voor dialoog om aan de vrede te werken. De oorlog moet stoppen, want de wereldwijde voedselketen staat zwaar onder druk, aldus de Indonesische president. 


Jokowi is het eerste Aziatische staatshoofd dat Oekraïne bezoekt sinds de Russische invasie in Oekraïne eind februari dit jaar. 


Foto: Joko Widodo Twitter