De Indonesische politie roept scooterbestuurders op geen teenslippers te dragen tijdens het rijden. Het dragen van teenslippers op de scooter, ook voor korte afstanden, is niet veilig, aldus de politie. 


Scooterbestuurders krijgen daarentegen het verzoek altijd schoenen te dragen, ook voor korte afstanden. 


Wat is meer waard?


Teenslippers kunnen het lichaam niet beschermen in geval van een verkeersongeluk, aldus Firman Shantyabudi, hoofd van de verkeerspolitie. Shantyabudi hoopt dat mensen niet gaan klagen over de kosten van de aankoop van nieuwe schoenen, want, legt hij uit: ‘Wat is nu meer waard? Schoenen of je leven?’


Op de website van de Indonesische verkeerspolitie zegt Shantyabudi dat hij hoopt dat bestuurders van scooters zijn oproep serieus nemen en het belang inzien van veilig rijden en dat veilig rijden een gewoonte wordt. 


Veiligheid staat voorop


Shantyabudi legt ook uit dat de oproep om geen teenslippers te dragen niets te maken heeft met een net voorkomen of het gepast gekleed gaan. De politie heeft niets tegen teenslippers. Het dragen van dit soort schoeisel is alleen niet veilig op de scooter. 


Het dragen van teenslippers biedt geen bescherming bij een eventueel ongeluk. Want, legt Shantyabudi uit, de voeten kunnen in directe aanraking komen met het asfalt en kunnen worden blootgesteld aan de hitte van de motor. 'Hoe harder je rijdt, hoe minder bescherming er is. En dan kan alles verkeerd aflopen.' Veiligheid staat voorop, aldus het hoofd van de verkeerspolitie.


Geldboete?


Het betreft vooralsnog alleen om een oproep. Scooterbestuurders die teenslippers dragen, krijgen daarvoor geen geldboete. Hoogstens misschien een waarschuwing bij een algemene verkeerscontrole?


Een overheidsgebouw bezoeken in Indonesië? Met teenslippers aan je voeten kom je er als het goed is niet in. Ben je van plan je visum te verlengen, ga dan gepast gekleed, draag schoenen en laat je teenslippers in je hotelkamer.