Alle werknemers van Hotel Grand Inna Bali Beach in Sanur zijn ontslagen. Het oudste hotel dat tevens het hoogste gebouw is op Bali, lijdt sinds het begin van de pandemie maandelijks miljarden rupiahs aan verliezen. 


Volgens PT Hotel Indonesia Natour, beheerder van het hotel, is het ontslagbeleid, dat sinds 2020 op tafel lag, in het leven geroepen als gevolg van de coronacrisis. Toentertijd is de directie echter nog niet overgegaan tot ontslag. 


Toen in mei dit jaar twee gedeelten van het hotel gesloten werden voor renovatiewerkzaamheden en het hotel daardoor nog meer inkomsten misliep, besloot de directie maatregelen te nemen. Zo’n 300 werknemers werden vrijgesteld van werk. Zij werden echter nog wel doorbetaald. De overige 80 konden in het hotel blijven werken. 


Nu, twee maanden later, ziet de directie geen mogelijkheden meer om de werknemers te blijven doorbetalen. Enkele dagen geleden werd daarom besloten over te gaan tot ontslag van alle hotelwerknemers. Omdat er momenteel nog steeds renovatiewerkzaamheden aan de gang zijn, blijft het hotel gesloten. 


Het is nog niet duidelijk of de ontslagen werknemers na voltooiing van de renovatiewerkzaamheden weer in het hotel aan de slag kunnen gaan. 


Oudste hotel en hoogste gebouw


Grand Inna Bali Beach ligt aan het strand van Sanur in het zuidoosten van Bali. Het is het oudste hotel op Bali en tevens het hoogste gebouw op het eiland. 


Het hotel deed in de twintiger jaren van de twintigste eeuw dienst als rustplek voor de bemanning van de Koninklijke Paket-Maatschappij (PKM). In de jaren '60 besloot Soekarno, de eerste president van Indonesië op dezelfde plek een hotel te bouwen met compensatiegeld van de Japanners voor de geleden schade tijdens de oorlog. Soekarno koos deze plek ter ere van Nyi Roro Kidul, de godin van de Zuidzee.


Na de opening ervan in 1966, trad er al snel een nieuwe regel in werking die bepaalde dat gebouwen niet hoger mogen zijn dan een palmboom (15 meter).


Een brand in 1993 verwoestte bijna alle kamers in het hotel. Alleen kamer 327, de kamer van Soekarno, bleef intact.


In 2019 werd Grand Inna Bali Beach door de Indonesische overheid aangemerkt als cultureel erfgoed.