Australische boeren doen een dringende oproep aan reizigers uit Bali hun teenslippers vooral niet mee terug te nemen naar Australië. Dit ter voorkoming van verdere verspreiding van de zeer besmettelijke veeziekte Mond- en Klauwzeer (MKZ). 


De ernstige virusziekte onder evenhoevige dieren werd in mei dit jaar geconstateerd bij koeien op verschillende plekken op het Indonesische eiland Java. De ziekte heeft zich inmiddels verder verspreid naar Bali, een zeer geliefde vakantiebestemming voor Australische toeristen. 


Kortingvouchers


De nationale boerenfederatie van Australië vreest voor de catastrofale gevolgen van MKZ voor de Australische veesector. De boeren doen daarom een dringende oproep aan reizigers uit Bali hun teenslippers daar vooral achter te laten.


Fiona Simson, voorzitter van de Australische boerenfederatie, wil vouchers uitdelen aan reizigers die hun schoeisel weggooien. Want, zegt Simson, Mond- en Klauwzeer lift graag mee op schoenen. Met de voucher krijgen reizigers korting bij de aankoop van nieuw schoeisel. 


Simson laat weten dat de oproep aan reizigers uit Bali om hun schoeisel daar achter te laten een luchtige reactie is op een serieus probleem. Volgens Simson is het belangrijk dat reizigers beseffen dat ze het virus per ongeluk mee terug kunnen nemen naar Australië via hun schoenen, kleding of andere voorwerpen. 


Naar Jakarta


Niet alleen de Australische boeren maken zich zorgen om MKZ, ook de Australische overheid wil de virusziekte buiten de deur houden. Australië is vrij van Mond- en Klauwzeer en wil dat graag zo houden. 


De ziekte wordt als de grootste bedreiging voor de Australische veesector beschouwd. Een uitbraak kan leiden tot massale ruimingen van besmette dieren en de rundvleesexport - een lucratieve markt voor Australië - voor de komende jaren stilleggen. 


Om het ergste te voorkomen reist de Australische minister van Landbouw Murray Watt dinsdag (12/7) naar Jakarta om de MKZ-crisis met Indonesië te bespreken. Ook voorzitter van de Australische boerenfederatie Simson reist met hem mee. Samen kijken ze wat Australië kan doen om Indonesië te helpen bij de aanpak en bestrijding van MKZ. 


De Australische autoriteiten hebben ondertussen de controle op verscheidene luchthavens in het land aangescherpt. Op de luchthavens in Darwin en Cairns zijn speurhonden ingezet. Bioveiligheidsmedewerkers voeren controles uit op reizigers op vluchten vanuit Indonesië. 


Bron: The Canberra Times, CNN