In Indonesië wordt de boosterprik binnenkort een vereiste voor reizen en toegang tot publieke ruimten. Het land heeft te maken met een toenemend aantal coronagevallen en wil met de nieuwe maatregel verdere verspreiding van het virus tegengaan. 


In Indonesië ligt de vaccinatiegraad van volwassenen die een boosterprik hebben ontvangen momenteel rond de 24,5 procent. Dat is veel te laag, vindt de overheid. Mensen die nog geen boosterprik hebben gehaald, krijgen het verzoek zo snel mogelijk een boostervaccinatie in te plannen. Want, de nieuwe maatregel zal uiterlijk over twee weken van kracht worden 


Over land, over zee en door de lucht


Om de vaccinatiegraad van de boostervaccinatie te verhogen, is tijdens een speciale kabinetsvergadering eerder deze week overeengekomen om de boosterprik verplicht te stellen voor reizen over land, over zee en door de lucht, en voor het betreden van openbare ruimten zoals malls en kantoorgebouwen. 


Om de toegang tot een boostervaccinatie te vergemakkelijken, worden vaccinatiecentra op luchthavens, treinstations en winkelcentra opnieuw geactiveerd. 


Malls druk bezocht


Over twee weken volstaat een volledige vaccinatie dus niet meer om publieke ruimten te betreden of om te reizen. Tot die publieke ruimten behoren ook de overdekte winkelcentra of malls. Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen werden die weer druk bezocht. Uit recente gegevens blijkt dat minder dan 25 procent van al die bezoekers een boosterprik heeft ontvangen. 


Indonesië heeft de laatste weken te maken met ruim 1000 nieuwe coronagevallen per dag. Woensdag (5/7/2022) werden er 2.577 nieuwe gevallen gemeld. De stijging van het aantal coronagevallen wordt volgens de gezondheidsautoriteiten veroorzaakt door twee nieuwe subtypes van de omikronvariant van het coronavirus: BA.4 en BA.5. Een piek wordt verwacht in de tweede of derde week van deze maand.