[Update 27/7/2022, 03.47 uur: Het restaurant mag gewoon openblijven!] Een viraal gegaan grotrestaurant in het zuiden van Kuta moet van de Balinese autoriteiten kort na de opening de deuren weer sluiten. De eetgelegenheid ligt op het terrein van een vijfsterrenhotel dat geen vergunning heeft voor het runnen van een restaurant in een grot. 


Het grotrestaurant met de toepasselijke naam “The Cave” opende in mei dit jaar zijn deuren. Een video van de eetgelegenheid ging afgelopen weekend viraal. En, moeten wij van Indonesiënu toegeven, het is een heel uitnodigende video. 


Een mooi verlichte grot, standbeelden zoals die van de god van de wijsheid Ganesha, mooi gedekte tafels, en prachtige bunga anggrek (orchideeën). 


Tafel reserveren 


Het restaurant ligt op het terrein van het op een heuveltop in Uluwatu gelegen vijfsterrenhotel The Edge, tevens de beheerder van “The Cave”. Hoewel het grotrestaurant op last van de autoriteiten de deuren heeft moeten sluiten, kunnen geïnteresseerden er nog steeds een tafel reserveren (20/7/2022). Misschien dat de website nog geüpdatet moet worden? 


We krijgen vier opties voorgeschoteld:

  • 7 course subterranean set menu IDR 1.400.000 ++ per persoon
  • 7 course subterranean set menu met wijnarrangement IDR 3.200.000 ++ per persoon
  • 7 course vegetarian set menu IDR 1.400.000 ++ per persoon
  • 7 course vegetarian set menu met wijnarrangement IDR 3.200.000 ++ per persoon


1 euro is omgerekend ongeveer 15.300 rupiah (20/7/2022). Of het het eten het geld waard is, kunnen wij niet zeggen. Wij hebben er nog niet van mogen proeven. Maar als we de maker van de viraal gegane video mogen geloven, gaat het om een goede prijs-kwaliteitverhouding. 


Vergunning


De video is ook de Balinese autoriteiten niet onopgemerkt gebleven. Die wisten pas na het verschijnen van de video van het bestaan van het grotrestaurant af en hebben na een gesprek met de beheerder besloten het restaurant te sluiten. 


Reden? De beheerder heeft geen vergunning voor het openen van een restaurant in een grot. Zolang het hotel de benodigde vergunning niet op zak heeft, blijft het grotrestaurant gesloten. 


Ondertussen onderzoekt het bureau voor cultuurbehoud van Bali of de grot kan worden gecategoriseerd als cultureel erfgoed. Als dat het geval is dan valt de grot onder verantwoordelijkheid van de staat. 


2014


De grot, die tien meter diep is, een oppervlakte heeft van 12 vierkante meter en gevuld is met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten, werd tijdens bouwwerkzaamheden in 2014 ontdekt. Twee jaar na de vondst besloot het hotelmanagement de grot om te bouwen tot grotrestaurant.


Foto: The Cave Bali