Een Indonesische militant heeft spijt betuigd voor zijn rol in de dodelijke bomaanslagen op Bali in 2002. Zijn spijtbetuiging kwam niet lang na het nieuws over zijn aanstaande vrijlating. 


Umar Patek werd in 2012 veroordeeld tot 20 jaar cel wegens betrokkenheid bij de bomaanslagen op Bali waarbij twee nachtclubs werden verwoest en waarbij 202 mensen omkwamen, onder wie 88 Australiërs en vier Nederlanders. Het nieuws over zijn aanstaande vrijlating leidde dan ook tot grote verontwaardiging in Australië. 


Patek, die verantwoordelijk was voor het maken van de bommen die bij de aanslagen werden gebruikt, kwam deze maand in aanmerking voor strafvermindering wegens goed gedrag. Het is nog niet duidelijk wanneer hij precies wordt vrijgelaten. De definitieve goedkeuring ervan ligt in handen van de Indonesische minister van Justitie. 


Video verwijderd


De Australische omroep ABC verwees onlangs naar een video, opgenomen in een gevangenis in Oost-Java waar de bommenmaker van Bali sinds 2014 vastzit. Daarin zou een gesprek te zien zijn tussen Patek en de gevangenisdirecteur. Patek zou hebben gezegd na zijn vrijlating jonge Indonesiërs te willen waarschuwen voor de gevaren van religieus extremisme. 


De 20 minuten lange video die op zondag (28/8/2022) op het officiële YouTube-kanaal van de gevangenis werd geüpload, is inmiddels verwijderd omdat de publicatie ervan plaatsvond zonder toestemming van het ministerie van Justitie. 


Verwoestende impact


Het nieuws over de op handen zijnde vrijlating van Umar Patek leidde tot verontwaardiging en bezorgdheid in Australië. Volgens de Australische premier Anthony Albanese zal zijn vrijlating een verwoestende impact hebben op de nabestaanden van de slachtoffers. 


Tijdens zijn proces in 2012 voerden de advocaten van Patek aan dat hun cliënt slechts bevelen opvolgde toen hij de bommen in elkaar zette en dat hij de aanslagen niet had gepland of uitgevoerd. 


Bron: Reuters