De Centrale Bank van Indonesië (Bank Indonesia) heeft op de 77ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Indonesische Republiek zeven nieuwe bankbiljetten gelanceerd. Op Volgens Bank Indonesia (BI) zijn er op drie punten veranderingen aangebracht. 


De afbeeldingen op de voor- en achterzijde van het nieuwe briefgeld dat vanaf 17 augustus 2022 geldig is en op genoemde datum in omloop is gebracht, blijven gelijk, namelijk nationale helden op de voorzijde en een cultureel thema (dans, landschap en flora) op de achterzijde. 
Kleur, veiligheid, materiaal


Volgens BI zijn op drie punten veranderingen aangebracht. De bankbiljetten hebben krachtigere kleuren en meer geavanceerde veiligheidselementen gekregen. Ook is het gebruikte materiaal kwalitatief beter dan het materiaal dat gebruikt werd voor de in 2016 uitgegeven bankbiljetten. 


Dit alles maakt dat de nieuwe bankbiljetten beter herkenbaar zijn en moeilijker te vervalsen. 


Omwisselen


Consumenten die niet kunnen wachten om het nieuwe briefgeld in hun handen te houden, kunnen vanaf 18 augustus 2022 hun oude bankbiljetten omwisselen voor nieuwe bankbiljetten. Dit kan online via “Pintar”, de applicatie van Bank Indonesia. 


Eerder uitgegeven bankbiljetten kunnen overigens tot nader order nog steeds gebruikt worden als betaalmiddel. Welke bankbiljetten/muntgeld kun je nog steeds gebruiken in Indonesië? Klik hier