[Dit artikel is geüpdatet: houders van een Indonesisch paspoort zonder handtekeningkolom kunnen een visumaanvraag doen] Houders van een Indonesische paspoort zonder handtekeningkolom kunnen een aanvraag doen voor een visum voor Duitsland. Eerder kondigde de Duitse ambassade nog aan tot nader order geen Indonesische paspoorten zonder handtekeningveld te zullen accepteren. 

De Duitse ambassade in Jakarta heeft bekendgemaakt dat houders van een Indonesisch paspoort zonder handtekeningveld gewoon een visumaanvraag kunnen doen. Wel dienen zij hun handtekening te plaatsen op de pagina catatan pengesahan/Endorsements. De handtekening dient te worden gelegaliseerd door de Indonesische immigratieautoriteiten. Indonesiërs die buiten Indonesië verblijven, kunnen hun handtekening laten legaliseren door een Indonesische vertegenwoordiging in het land van verblijf. 


Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Duitse grenspolitie reeds van de nieuwe ontwikkelingen op de hoogte gebracht.  


Reis niet naar Duitsland


De Duitse ambassade liet eerder weten visumaanvragen door Indonesiërs die in het bezit zijn van een Indonesisch paspoort zonder handtekeningveld zullen niet te zullen verwerken. 


Ook een gelegaliseerde handtekening op de pagina die gereserveerd is voor catatan pengesahan/Endorsements, die door de Indonesische immigratieautoriteiten wordt gebruikt om noodzakelijke toevoegingen en wijzigingen aan te brengen, wordt niet geaccepteerd. 


Indonesiërs in het bezit van een paspoort zonder handtekeningveld die reeds een visum hebben verkregen, kregen het advies niet naar Duitsland af te reizen omdat de kans groot is dat aan hen de toegang tot Duits grondgebied én de Schengenlanden geweigerd wordt. 


Legitiem reisdocument


Volgens het Indonesische Directoraat-generaal Immigratiezaken heeft Indonesië tussen 2019 en 2020 elektronische (én niet-elektronische) paspoorten zonder handtekeningveld uitgegeven. Dit uit efficiencyoverwegingen. 


Volgens Immigratiezaken is dit type paspoort een legitiem reisdocument dat geregistreerd staat bij ICAO PKD, een centrale database voor de uitwisseling van informatie die nodig is voor de authenticatie van elektronische machineleesbare reisdocumenten, zoals e-paspoorten en elektronische identiteitskaarten. 


Vanaf 2021 is het land echter weer afgestapt van het paspoort zonder handtekeningveld. Achterin het nieuwe paspoort is opnieuw ruimte gereserveerd voor het plaatsen van een handtekening. 


Laatste update: 18 augustus 2022, 03.23 uur