[Dit artikel is geüpdatet: meer duidelijkheid over wanneer de Duitser het land moet verlaten] Een Duitse reiziger is door de autoriteiten van Bali op de vingers getikt en krijgt het verzoek Indonesië te verlaten nog voordat de geldigheid van zijn visum afloopt. Dat allemaal na publicatie van een artikel op een Engelstalige reiswebsite waarin de Duitser schrijft over urenlange wachtrijen bij de immigratiedienst op de luchthaven van Bali. 


Op 29 juli 2022 verscheen op de Engelstalige reiswebsite Loyalty Lobby een artikel over een wachtrij van tot wel vijf uur bij de immigratie op I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar, Bali. Het artikel, geschreven door een redacteur uit Duitsland, wekte ergernis bij de Balinese autoriteiten. 


Speciaal onderzoek 


Die hebben naar aanleiding van het artikel een speciaal onderzoek verricht. De bevindingen van dat onderzoek werden zondagavond (31/7) bekendgemaakt tijdens een persconferentie door Anggiat Napitupulu, hoofd van het kantoor van het ministerie van Justitie en Mensenrechten op Bali.


Uit beelden van bewakingscamera’s op de luchthaven blijkt dat de Duitser op Bali arriveerde op een vlucht vanuit Bangkok, Thailand. De man had, vanaf het moment dat hij het vliegtuig uitstapte, in totaal slechts 53 minuten nodig voor de gezondheids- en paspoortcontrole en het betalen van zijn Visa on Arrival (VOA), aldus Napitupulu. 


Volgens Napitupulu schreef de Duitser alleen op wat andere mensen hem hadden verteld. De man kon de autoriteiten niet uitleggen waar en wanneer er sprake was van een lange wachtrij. De reiziger is op het matje geroepen en moet nog vóór het verlopen van zijn VOA het land verlaten, en dat moet deze week gebeuren. Een VOA is overigens 30 dagen geldig en kan één keer verlengd worden. 


47 vluchten uit 22 landen


Volgens Napitupulu zijn er bij de aankomstterminal werkzaamheden aan de gang. Ook zijn er minder immigratiebalies operationeel, namelijk 13 van de gebruikelijke 16. Drie balies worden gebruikt voor G20-bezoekers. Dit alles zorgde volgens Napitupulu echter niet voor urenlange wachtrijen zoals in het artikel naar voren kwam. 


Napitupulu legt ook uit dat I Gusti Ngurah Rai International Airport dagelijks gemiddeld 47 vluchten vanuit 22 landen bedient. Van de 47 vluchten die tussen 11.00 uur tot 14.00 uur landen, zijn er tien tot 12 vluchten die tegelijkertijd op de luchthaven arriveren. 


Het hele proces vanaf het moment dat reizigers uit het vliegtuig stappen, door de gezondheidscontrole gaan, hun VOA betalen, en vervolgens door de immigratiecontrole gaan, duurt niet langer dan twee uur, zegt Napitupulu.   


Update


Na door de autoriteiten op het matje te zijn geroepen, heeft de Duitser een nieuw artikel gepubliceerd met een update


In het artikel schrijft de man dat hij blij is dat de luchthavenautoriteiten gehoor hebben gegeven aan de klachten over lange wachttijden die afgelopen week tenminste een keer (vrijdag) zijn voorgekomen. Ook schrijft hij dat er inmiddels verbeteringen zijn aangebracht om ervoor te zorgen dat reizigers een zo’n aangenaam mogelijke ervaring hebben op de luchthaven. 


‘Ik geloof dat ze proberen het juiste te doen en hopelijk wordt alles nu veel beter’, sluit de Duitser zijn artikel af.  


Laatste update: 2 augustus 2022, 10.20 uur