In Indonesië is een eerste geval van apenpokken vastgesteld. Het gaat om een 27-jarige Indonesiër uit Jakarta die begin augustus dit jaar terugkeerde uit het buitenland. Dat heeft het Indonesische ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. 


De Indonesiër, een man, keerde op 8 augustus terug in Indonesië van een buitenlandse reis. Volgens het ministerie van Volksgezondheid had hij tijdens zijn reis, die op 22 juli begon,  Nederland, Zwitserland, België en Frankrijk bezocht. 


Symptomen


Enkele dagen na terugkeer in Indonesië, kreeg de Indonesiër klachten die passen bij het apenpokkenvirus zoals koorts, gezwollen lymfeklieren en uitslag met blaasjes op de huid. In overleg met de lokale gezondheidsinstanties kreeg de man het advies zich te laten testen. Op 19 augustus testte hij positief op het apenpokkenvirus. 


Volgens het ministerie van Volksgezondheid maakt de patiënt het goed en zit in thuisquarantaine. 


Geen beperkingen


De Indonesische regering acht het vooralsnog niet nodig om beperkingen in te voeren, zoals bij Covid-19 het geval is. 


Wel heeft het land verscheidene voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het informeren van en het verlenen van hulp aan gezondheidsfaciliteiten bij de detectie, behandeling en zorg voor patiënten waarbij het apenpokkenvirus is vastgesteld. Tevens vinden er intensieve controles plaats bij internationale toegangspoorten tot Indonesië.


Het ministerie van Volksgezondheid roept burgers op niet in paniek te raken. De ziekte verspreidt zich lang niet zo snel als corona. Patiënten herstellen meestal vanzelf.