Het vertegenwoordigingskantoor van de centrale bank van Indonesië (Bank Indonesia, BI) op Bali roept buitenlandse toeristen op vreemde valuta alleen te wisselen bij money changers die officieel zijn erkend door BI. Hoe herken je die?


Bali verwacht de komende tijd een toestroom van toeristen. Allemaal mensen die buitenlands geld meenemen en dat willen wisselen voor Indonesische rupiahs. Het BI-vertegenwoordigingskantoor op Bali adviseert toeristen dat alleen te doen bij erkende geldwisselkantoren. 


Hoe kun je die herkennen?


Een geldwisselkantoor dat officieel erkend is door BI kun je herkennen aan een bord met daarop geschreven “Authorized Money Changer” en de naam van het geldwisselkantoor, legt Trisno Nugroho van het BI-vertegenwoordigingskantoor op Bali uit. 


Ook beschikt het kantoor over een logo en een certificaat afgegeven door Bank Indonesia. Het logo is voorzien van een QR-code waarmee gebruikers de gegevens van de money changer kunnen inzien.


Online reserveren


Toeristen kunnen via een onlangs in het leven geroepen website de dichtstbijzijnde erkende money changer zoeken, daar de wisselkoers bekijken, en online een afspraak maken voor het wisselen van vreemde valuta: https://www.authorizedmoneychanger.id/


‘Wij hopen dat de website kan bijdragen aan het tegenhouden of verminderen van zonder vergunning opererende money changers die buitenlandse toeristen, de lokale gemeenschap en het toerisme van Bali schade kunnen berokkenen’, legt Nugroho uit.


Veilig


Het wisselen van vreemde valuta bij een geldwisselkantoor dat officieel door Bank Indonesia is erkend, vermindert het risico op het ontvangen van vals of beschadigd geld, of het ontvangen van minder rupiahs dan dat je vreemde valuta waard zijn. Daarnaast zijn je rechten beschermd door het consumentenrecht. 


‘Laat je niet verleiden door een hoge wisselkoers die wordt aangeboden door niet-officiële geldwisselkantoren’, aldus Trisno Nugroho van het BI-vertegenwoordigingskantoor op Bali. 


Toestroom van toeristen


Uit gegevens van luchthavenbeheerder Angkasa Pura I blijkt dat de internationale terminal op I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali dit jaar (tot en met 8 augustus 2022) bijna 811 duizend reizigers mocht ontvangen. Dat is overduidend meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Toen ontving de internationale terminal op de luchthaven in Denpasar slechts 473 reizigers. 


De centrale bank van Indonesië verwacht dat de toestroom van toeristen zal leiden tot meer valutawisselactiviteiten bij money changers


Slachtoffer van oplichting


In juli dit jaar is de Balinese politie gestart met een groot onderzoek naar illegale geldwisselkantoren op het eiland. Dit naar aanleiding van een Australisch stel dat slachtoffer werd van oplichting bij een money changer in het toeristische Legian in het zuiden van Bali. 


De man en de vrouw wisselden 800 USD tegen een koers van Rp. 14.000,00 per 1 USD. Bij terugkomst in het hotel beseften zij dat ze 2,2 miljoen rupiah tekort kwamen. 


De autoriteiten hebben het pand gesloten en het geldwisselkantoor op de zwarte lijst geplaatst.