In Indonesië moeten mensen die hun tank vullen met gesubsidieerde brandstof sinds afgelopen weekend ruim 30 procent meer betalen voor een liter gesubsidieerde benzine of diesel. Met de prijsverhoging wil de Indonesische regering de explosieve uitgaven voor brandstofsubsidies beperken. 


De populaire gesubsidieerde benzine Pertalite kost per 3 september 2022 10.000 rupiah per liter. Dat was eerder nog 7.650 rupiah per liter. Biosolar - gesubsidieerde biodiesel - kost aan de pomp 6.800 rupiah per liter. Vóór de prijsverhoging betaalden consumenten nog 5.150 rupiah voor een liter biosolar. 


(Genoemde prijzen zijn geldig op Java. In andere delen van de archipel kunnen andere tarieven van toepassing zijn.)


Huiverig


Terwijl het afgelopen jaar de brandstofprijzen wereldwijd stegen, stond de Indonesische overheid huiverig tegenover het idee de prijzen van brandstof, en dan met name die van gesubsidieerde benzine en biodiesel, te verhogen. 


Het kleine volk moest beschermd worden tegen de gevolgen van een prijsverhoging, meende de overheid. 


Verdrievoudigd


Tijdens een persconferentie, een uur voordat de prijsstijging van kracht werd, zei de Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo dat het in stand houden van de brandstofsubsidies geen optie meer is. 


Het staatshoofd legde uit dat de overheid voor het jaar 2022 152,2 triljoen rupiah had gereserveerd voor brandstofsubsidies. De uitgaven hiervoor zijn echter reeds verdrievoudigd. 


Inmiddels is ruim 502 triljoen rupiah uitgegeven aan subsidies voor brandstof. Verwacht werd dat de uitgaven voor brandstofsubsidies blijven stijgen. 


In verkeerde handen


Om deze zorgwekkende trend een halt toe te roepen, is verhoging van de brandstofprijzen onvermijdelijk. Des te meer omdat 70 procent van de gesubsidieerde brandstoffen in verkeerde handen terechtkomt. 


Mensen die zich duurdere ongesubsidieerde brandstof kunnen veroorloven, betalen liever minder voor benzine of diesel en vullen hun tank met het goedkopere Pertalite of Biosolar. 


Indonesische media schrijven dat de regering bezig is met het opstellen van criteria waaraan consumenten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde brandstof. Om te zorgen dat de gesubsidieerde brandstof bij de juiste doelgroep terechtkomt, zouden alleen voertuigen van maximaal 1400 cc in aanmerking komen voor gesubsidieerde Pertalite of Biosolar. 


Het is echter niet duidelijk wanneer deze regeling in werking treedt.


Geldhulp


Om de minderbedeelden in de samenleving te compenseren voor de hogere brandstofprijzen, komen 20,65 miljoen arme gezinnen in aanmerking voor geldhulp voor de komende vier maanden. Het gaat om een bedrag van 150 duizend rupiah per maand per gezin. 


Ook heeft de regering een budget vrijgemaakt om 16 miljoen werknemers die minder verdienen dan 3,5 miljoen rupiah per maand een helpende hand te bieden.


Ongesubsidieerde brandstoffen


De gesubsidieerde brandstoffen Pertalite en Biosolar zijn verkrijgbaar bij tankstations van het staatsbedrijf Pertamina. Naast de gesubsidieerde brandstoffen Pertalite en Biosolar, worden daar ook duurdere, ongesubsidieerde brandstoffen verkocht zoals Pertamax Turbo, Dexlite en Pertamina Dex. 


Bij tankstations van bijvoorbeeld Shell en BP worden die ongesubsidieerde brandstoffen verkocht onder een andere naam. 


Pertalite is overigens benzine met octaangetal 90, terwijl biosolar een cetaangetal heeft van 48. De ongesubsidieerde brandstoffen hebben hogere octaan-/cetaangetallen. 


(1 euro is omgerekend ongeveer 14.700 rupiah, 5/9/2022)