Zeker tien mensen, onder wie zeven basisschoolleerlingen, zijn omgekomen bij een vrachtwagenongeval op woensdag (31/8/2022) in Bekasi, een voorstad van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Twintig anderen, onder wie 13 kinderen, raakten gewond. 


De vrachtwagen botste op woensdag rond 10.30 uur lokale tijd tegen enkele voertuigen en een bushalte waar mensen op de bus stonden te wachten. Ook raakte het voertuig een GSM-mast die door de botsing omviel en een pick-up truck raakte. Twee inzittenden van de pick-up hebben het niet overleefd.


De politie vermoedt dat de chauffeur, die vastzit voor verhoor, de controle over zijn voertuig verloor. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het ongeval. De politie vermoedt dat er sprake was van vermoeidheid bij de bestuurder.


Drukke weg


Het ongeluk gebeurde buiten de poorten van een basisschool. Op het moment dat het ongeval plaatsvond, hadden de kinderen pauze. Op camerabeelden zijn kinderen te zien die buiten de schoolpoort snacks kochten bij een van de snackverkopers. Camberabeelden laten ook wachtende ouders zien, en mensen bij de bushalte. 


De basisschool ligt aan de Jalan Sultan Agung, een drukke weg die Jakarta en Bekasi met elkaar verbindt. 


Abdul Muhaimin Iskandar, vicevoorzitter van het Indonesische parlement, pleit voor het beperken van de operationele rijtijden van grote vrachtwagens. Hij stelt voor dat grote vrachtwagens alleen tussen 22.00 en 05.00 uur de weg op mogen wanneer er minder menselijke activiteiten zijn. 


Tweede dodelijke vrachtwagenongeval


Het ongeluk in Bekasi is het tweede dodelijke vrachtwagenongeval in de omgeving van Jakarta. In juli dit jaar kwamen ten oosten van de hoofdstad tien mensen om het leven nadat een brandstoftruck, waarvan de remmen het hadden begeven, inreed op auto’s en scooters op een aflopende drukke weg.