De bewoners van de populaire kustplaats Canggu in het zuiden van Bali zijn een petitie gestart tegen de geluidsoverlast door lokale bars en cafés. ‘s Nachts slapen wordt hen onmogelijk gemaakt want de dreunende muziek houdt hen tot in de vroege uurtjes wakker.
In de petitie, die gericht is aan zowel de centrale overheid als de lokale autoriteiten, laten de bewoners weten het welletjes te vinden met de geluidsoverlast in Canggu.
De dreunende muziek van bars en cafés in Batu Bolong en Brawa - twee strandgebieden bij Canggu - zorgen voor trillende deuren en ramen. Het is nog erger dan een aardbeving, zeggen de indieners van de petitie.
Tot in de vroege uurtjes
De geluidsoverlast duurt van 22.00 uur tot soms wel 4 uur ‘s ochtends. Een onhoudbare en zorgwekkende situatie die niet alleen omwonenden maar ook expats en toeristen uit binnen- en buitenland veel leed veroorzaakt.
Bezoekers die vanwege de pandemie het eiland al ruim twee jaar niet hebben bezocht, en nu, na de versoepeling van de coronamaatregelen het eiland eindelijk weer mogen bezoeken, weten niet wat ze daar aantreffen: schallende luidsprekers van strandclubs, het geronk van scooters, en dronken toeristen.
Vóór de pandemie was er al sprake van geluidsoverlast, maar na de versoepeling van de inreisvoorwaarden is het alleen maar erger geworden. De bewoners van Canggu zijn bang dat bezoekers rechtsomkeert maken en nooit meer willen terugkeren, wat automatisch gevolgen heeft voor het hotelwezen in het gebied.
Tempels
Ook zijn de bewoners niet te spreken over het onfatsoenlijk gedrag van bezoekers van de beachclubs. Destemeer omdat de clubs gesitueerd zijn naast voor Balinezen heilige tempels. Met onfatsoenlijk gedrag wordt orde-verstorend gedrag bedoeld in de openbare ruimte zoals dronkenschap, seksuele gemeenschap, wildplassen, nachtelijke vechtpartijen en scooterraces tussen dronken bestuurders.
De indieners van de petitie vinden dat er snel politieke actie nodig is. Ze eisen strengere regelgeving met de daarbij horende strenge sancties en strikte controle op de uitvoering daarvan door de satpol pp - een eenheid die verantwoordelijk is voor de ordehandhaving op het eiland.
‘Wij kunnen niet langer zwijgen, want samen kunnen wij ons prachtige eiland Bali nog redden’, schrijven de bewoners in hun petitie. Het mag immers niet gebeuren dat de Balinese cultuur wordt uitgewist door onverantwoordelijke individuen die alleen uit zijn op persoonlijk gewin.
De petitie die drie weken geleden werd ingediend, is inmiddels ruim 7200 keer ondertekend (13/9/2022).
Reacties