De Indonesische regering gaat duizenden traditionele vissers betalen voor het inzamelen van plastic afval in zee. Het initiatief dat vier weken gaat duren, maakt deel uit van een programma om plastic afval in zee tegen 2025 met 70 procent te verminderen. 


1721 vissers uit verschillende delen in de archipel krijgen tussen 1 t/m 26 oktober 2022 betaald voor het inzamelen van plastic afval in zee. Het Indonesische ministerie van Maritieme Zaken en Visserij trekt daarvoor een bedrag uit van 1,03 miljard rupiah. Omgerekend is dat bijna 69 duizend euro. 


10 euro


Dat komt neer op ongeveer 150.000 rupiah (+/- 10 euro) per visser per week. Het bedrag dient als compensatie voor de dagen waarop er niet gevist wordt. Dat is 10.000 rupiah meer dan dat de vissers per week verdienen met vissen, aldus het ministerie. Verwacht wordt dat elke visser gedurende de looptijd van het programma zo’n vier kilogram plastic afval zal inzamelen. 


Minister Sakti Wahyu Trenggono van Maritieme Zaken en Visserij beseft dat dit geen ultieme oplossing is voor de plastic soep. Preventie is volgens Trenggono de enige oplossing voor plastic afval in zee. Desondanks is hij ervan overtuigd dat het initiatief meer mensen bewust zal maken van dit probleem. 


6,8 miljoen ton


Indonesië is een van de grootste veroorzakers van de plastic soep. Het land produceert zo’n 6,8 miljoen ton plastic afval per jaar. Slechts 10 procent van al dat afval wordt gerecycled in een van de 1300 afvalverwerkingscentrales in de archipel. Het resterende plastic afval belandt in zee.  


Bron: Mongabay