Singapore haalt een aantal varianten van het Indonesische noedelmerk Mie Sedaap uit de handel. In de noedels werd een te hoog gehalte aan ethyleenoxide aangetroffen. 


De voedselautoriteit van Singapore voerde eerder deze maand een terugroepactie uit voor twee producten van Mie Sedaap nadat in het product een te hoog gehalte aan ethyleenoxide werd aangetroffen. Niet veel later werden nog vier andere varianten van hetzelfde merk uit de schappen gehaald.


De terugroepactie heeft betrekking op:

 • Korean Spicy Chicken instant noodles, houdbaarheidsdatum 21 mei 2023
 • Korean Spicy Soup instant noodles, houdbaarheidsdatum 17 maart 2023
 • Soto flavour instant noodles, houdbaarheidsdatum 11 december 2022
 • Curry flavour instant noodles, houdbaarheidsdatum 22 februari 2023
 • Kari Spesial Instant Cup Noodles, houdbaarheidsdatum 27 maart 2023
 • Korean Spicy Chicken Instant Cup Noodles, houdbaarheidsdatum 24 april 2023 


Chilipoeder


Volgens de Singaporese voedselautoriteit is na het uitvoeren van reguliere tests gebleken dat er ethyleenoxide in de bijgeleverde zakjes chilipoeder zit. In de Singaporese wet is vastgelegd dat er in een voedingsmiddel maximaal 50 mg ethyleenoxide per kg product mag zitten. De stof wordt onder meer gebruikt als bestrijdingsmiddel. 


Hoewel consumptie van voedsel met een laag percentage ethyleenoxide geen acuut gezondheidsrisico oplevert, kan consumptie over langere tijd tot gezondheidsproblemen leiden. Inname ervan moet volgens de Singaporese voedselautoriteit daarom tot een minimum worden beperkt. 


Op zoek naar de bron


PT. Wings Surya, het bedrijf dat producten van Mie Sedaap maakt en verkoopt, zegt Singapore te zullen helpen bij het uit de schappen halen van de besmette producten. Ook zal het bedrijf zijn producten herformuleren om op die manier de bron van besmetting te achterhalen. 


PT. Wings Surya heeft tegenover Indonesische media benadrukt dat hun noedels geen ethyleenoxide bevatten en dus veilig zijn voor consumptie. Producten van het merk die in Indonesië worden verkocht, voldoen aan de exporteisen, aldus het bedrijf.


Taiwan en Hongkong


Eerder haalden Taiwan (juli 2022) en Hongkong (september 2022) al varianten van het Indonesische instant noedelmerk uit de handel. 


In Taiwan gaat het om de cupvarianten:

 • Korean Spicy Soup
 • Kuah Rasa Baso Special
 • Rasa Ayam Bawang Telur
 • Korean Spicy Chicken
 • Rasa Soto


In Hongkong is de variant Korean Spicy Chicken Flavour Fried Noodle met houdbaarheidsdatum 19 mei 2023 uit de schappen gehaald. In de bijgeleverde zakjes met daarin gebakken uitjes en kruiden werd door de autoriteiten een te hoog percentage ethyleenoxide aangetroffen. 


De Indonesische Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit BPOM zegt dat de variant die in Hongkong uit de handel is gehaald, verschilt van de variant die in Indonesië wordt verkocht. De variant die in Indonesië wordt verkocht, voldoet aan de voedselveiligheidseisen in het land. Over de andere varianten heeft BPOM geen uitspraken gedaan.