[Dit artikel is geüpdatet] De stadionramp in het Oost-Javaanse Malang is een zwarte dag voor het Indonesische voetbal. De wedstrijd tussen de rivaliserende voetbalclubs Arema FC en Persebaya Surabaya op zaterdagavond 1 oktober 2022 mondde uit in een complete chaos waarbij zeker 125 doden vielen, onder wie zeker 32 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 17 jaar oud.


Op videobeelden is te zien hoe supporters van de verliezende thuisclub Arema FC het veld bestormden. Volgens de politie deden zij dit om hun ongenoegen te uiten over de teleurstellende 2-3 nederlaag van hun club. Als reactie daarop schoot de oproerpolitie met traangas om de menigte uiteen te drijven. Mensen raakten in paniek en renden naar de uitgang. Velen werden in het gedrang onder de voet gelopen. Er waren overigens geen supporters van Persebaya Surabaya aanwezig in het stadion. 


Laatste voetbaltragedie


Tijdens een speciale persconferentie zei president Joko ‘Jokowi’ Widodo te hopen dat dit de laatste voetbaltragedie in het land zal zijn. De president kondigde aan dat voetbalcompetities voorlopig worden stilgelegd in afwachting van het onderzoek. Ook eiste Jokowi een grondige evaluatie van de veiligheidsmaatregelen bij wedstrijden. 


Verscheidene Indonesische media plaatsen vraagtekens bij het politieoptreden na afloop van de wedstrijd.Want, schrijven zij, volgens het FIFA-reglement over stadionveiligheid is het gebruik van wapens en ‘crowd control gas’ niet toegestaan. 


In het FIFA-handboek over stadionveiligheid lezen wij echter ook het volgende: 'Verder raadt de FIFA aan om dit reglement als richtlijn te gebruiken voor alle internationale wedstrijden in overeenstemming met het FIFA-reglement betreffende internationale wedstrijden.'


Sancties?


De voetbalbond van Indonesië PSSI hoopt dat de tragedie van afgelopen weekend niet zal leiden tot zware sancties van wereldvoetbalbond FIFA. Indonesië fungeert volgend jaar als gastland voor het Wereldkampioenschap Voetbal onder 20 jaar. PSSI hoopt dat de stadionramp van zondag niet zal leiden tot het schrappen van Indonesië als gastland van het U20 Wereldkampioenschap in 2023. 


In een officiële verklaring op de website van FIFA zegt FIFA-president Gianni Infantino dat de voetbalwereld in shock is vanwege de tragische incidenten die plaatsvonden in Indonesië na het einde van de wedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya in het Kanjuruhanstadion.  


Infantino spreekt van een donkere dag voor iedereen die betrokken is bij het voetbal. Ook noemt hij de stadionramp een tragedie die niet te bevatten is. 


In Indonesië is voetbalgeweld een groot probleem. Voetbalwedstrijden in het land ontaarden vaak in rellen en geweld. Dat is met name het geval bij wedstrijden tussen rivaliserende clubs zoals Persija uit Jakarta, Persib uit Bandung, Persebaya uit Surabaya en Arema uit Malang. 


Belangrijkste punten op een rij (bron: Saltwire)


  • De oproerpolitie vuurde traangas af om geagiteerde supporters van de verliezende thuisploeg, die het veld op renden na het laatste fluitsignaal, uiteen te drijven;
  • Choirul Anam van de Nationale Commissie van Mensenrechten: 'Als er geen traangas was gebruikt, was er misschien geen chaos ontstaan';
  • Er waren ongeveer 42.000 tickets verkocht voor een stadion dat ontworpen is om 38.000 mensen te huisvesten - Instagrampost van de minister van Politieke, Juridische en Veiligheidszaken Mahfud MD;
  • Een onafhankelijk onderzoeksteam doet onderzoek naar de chronologie van de gebeurtenissen en wie verantwoordelijk is voor de stadionramp;
  • Onder de dodelijke slachtoffers zijn 32 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 17 jaar oud;
  • Arema FC-directeur Gilang Widya Pramana zegt de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen;
  • FIFA heeft de Indonesische voetbalautoriteiten om een rapport gevraagd over het incident. Volgens de veiligheidsvoorschriften mogen vuurwapens of 'crowd control gas' niet worden gebruikt bij wedstrijden.


[Laatste update: 4 oktober 2022, 02.00 uur]