[Dit artikel is geüpdatet] Bij een aardbeving in Cianjur op het Indonesische eiland Java zijn zeker 162 mensen om het leven gekomen. Honderden anderen raakten gewond. Dat heeft de gouverneur van West-Java, Ridwan Kamil, bekendgemaakt. 


[Update 25/11/2022: dodental staat nu op tenminste 272]


Volgens Kamil bestond het merendeel van de slachtoffers uit schoolkinderen die op het moment van de beving nog les hadden.  


Tijdens een persconferentie zei de gouverneur dat zeker 326 mensen gewond zijn geraakt. De meeste gewonden liepen botbreuken op door instortende gebouwen. Tientallen mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, maar velen werden buiten het ziekenhuis behandeld omdat de aardbeving had geleid tot stroomuitval. 


Moeilijk te bereiken gebieden


De gouverneur zei ook dat reddingsinstanties er rekening mee houden dat het aantal gewonden en doden nog verder zal oplopen, omdat velen vastzitten in moeilijk te bereiken gebieden. Kamil spreekt van meer dan 13 duizend ontheemden. 


Volgens de nationale rampenbestrijdingsdienst BNPB zijn meer dan 2200 woningen beschadigd door de aardbeving. Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt om mensen te redden die nog steeds vastzitten onder ingestorte gebouwen. 


Minder grote diepte


De aardbeving, die een kracht had van 5,6 op de schaal van Richter, trof maandagmiddag (21/11/2022) de West-Javaanse stad Cianjur en deed zich voor op een diepte van 10 kilometer, meldt het Indonesische agentschap van Meteorologie, Klimatologie en Geologie BMKG. 


Volgens het BMKG valt de aardbeving in Cianjur onder de categorie 'ondiepe aardbeving'. Een aardbeving op minder grote diepte is veel intenser dan een aardbeving op grote diepte. Ondiepe aardbevingen veroorzaken intensere trillingen en hebben de neiging veel schadelijker te zijn dan diepe aardbevingen, aldus het BMKG. 


Het gebied dat door de beving werd getroffen is dichtbevolkt en vatbaar voor aardverschuivingen. 


Ook in Jakarta gevoeld


De aardbeving in Cianjur werd ook gevoeld in de Indonesische hoofdstad Jakarta dat zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Cianjur ligt. 


Indonesië ligt in de zogeheten 'Pacifische Ring van Vuur'. Dit gebied staat bekend om het veelvuldig optreden van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen als gevolg van het samenkomen van tektonische platen.


Laatste update: 25 november 2022, 02.39 uur