[Dit artikel is geüpdatet] De Indonesische immigratiedienst komt met een Electronic Visa on Arrival (e-VOA). Reizigers kunnen online een aanvraag doen voor dit type visum. En, ook de betaling ervan gebeurt online. 


De Electronic Visa on Arrival zit nog in de testfase, maar het ziet er naar uit dat reizigers in de zeer nabije toekomst gebruik kunnen maken van de e-VOA. 


Alles online


Waarnemend directeur-generaal Immigratiezaken Widodo Ekatjahjana zegt dat de payment gateway - het betaalsysteem waarmee e-VOA-aanvragers online hun betaling kunnen doen - op woensdag 9 november 2022 wordt gelanceerd. En dat is 6 dagen vóór de G20-top op Bali die op 15 en 16 november plaatsvindt. 


De eerste personen die het nieuwe systeem mogen uitproberen zijn internationale reizigers die op vrijdag (4/11/2022) om 22.40 uur arriveren op Soekarno-Hatta International Airport. Indonesische media melden dat het om reizigers gaat uit Hongkong. 


Wat er tot nu toe bekend is, is dat buitenlandse reizigers vóór hun vertrek naar Indonesië online een e-VOA kunnen aanvragen en online een betaling kunnen doen, zolang er natuurlijk verbinding is met het internet. Betalingen kunnen gedaan worden met een betaalpas of een creditcard. De passen moeten wel zijn opgenomen in het netwerk van Visa of MasterCard. 


De aanvraag verloopt via evisa.imigrasi.go.id. Na goedkeuring van de aanvraag vindt de betaling van het visum plaats. De e-VOA wordt via e-mail naar de aanvrager gestuurd en wordt bij binnenkomst in Indonesië aan de dienstdoende immigratiebeambte getoond.


Voorlopig eerst 26 landen


Een e-VOA kost net als de ‘gewone’ Visa on Arrival (VoA) 500.000 rupiah. Met dit visum mogen bezoekers 30 dagen in Indonesië verblijven. Het visum kan één keer verlengd worden met 30 dagen bij een immigratiekantoor in Indonesië. Het visum moet binnen 90 dagen na betaling worden gebruikt. 


Het nieuwe systeem wordt geleidelijk ingevoerd waarbij Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en I Gusti Ngurah Rai International Airport (Denpasar, Bali) de prioriteit krijgen. De e-VOA is voorlopig alleen nog verkrijgbaar voor reizigers uit 26 landen die het meest gebruikmaken van de Visa on Arrival. Nederland staat ook in de lijst van 26 landen. 


Landenlijst: 

  1. Argentinië
  2. Australië
  3. België
  4. Brazilië
  5. Canada
  6. China
  7. Denemarken
  8. Duitsland
  9. Frankrijk
  10. India
  11. Italië
  12. Japan
  13. Korea
  14. Mexico
  15. Nederland
  16. Nieuw-Zeeland
  17. Oekraïne
  18. Rusland
  19. Saoedi-Arabië
  20. Spanje
  21. Timor Leste
  22. Turkije
  23. Verenigde Staten
  24. Verenigd Koninkrijk
  25. Zuid-Afrika
  26. Zwitserland

Laatste update: 7 november 2022, 02.34 uur