[Dit artikel is geüpdatet] De Indonesische immigratiedienst komt met een Electronic Visa on Arrival (eVoA). Reizigers kunnen online een aanvraag doen voor dit type visum. En, ook de betaling ervan gebeurt online. 


De Electronic Visa on Arrival zit nog in de testfase, maar het ziet er naar uit dat reizigers in de zeer nabije toekomst gebruik kunnen maken van de eVoA. 


Alles online


Waarnemend directeur-generaal Immigratiezaken Widodo Ekatjahjana zegt dat de payment gateway - het betaalsysteem waarmee eVoA-aanvragers online hun betaling kunnen doen - op woensdag 9 november 2022 wordt gelanceerd. En dat is 6 dagen vóór de G20-top op Bali die op 15 en 16 november plaatsvindt. 


De eerste personen die het nieuwe systeem mogen uitproberen zijn internationale reizigers die op vrijdag (4/11/2022) om 22.40 uur arriveren op Soekarno-Hatta International Airport. Indonesische media melden dat het om reizigers gaat uit Hongkong. 


Wat er tot nu toe bekend is, is dat buitenlandse reizigers vóór hun vertrek naar Indonesië online een eVoA kunnen aanvragen en online een betaling kunnen doen, zolang er natuurlijk verbinding is met het internet. Betalingen kunnen gedaan worden met een betaalpas of een creditcard. De passen moeten wel zijn opgenomen in het netwerk van Visa of MasterCard. 


De aanvraag verloopt via molina.imigrasi.go.id. Na goedkeuring van de aanvraag vindt de betaling van het visum plaats. 


Setelah melakukan pembayaran, permohonan e-VOA akan diverifikasi oleh petugas dan jika disetujui maka dikirimkan kepada orang asing melalui aplikasi. Selanjutnya orang asing cukup mengunduh e-VOA yang telah disetujui dan cukup ditunjukkan di Tempat Pemeriksaan Imigrasi saat masuk Wilayah Indonesia.

Voorlopig eerst 26 landen


Een eVoA kost net als de ‘gewone’ Visa on Arrival (VoA) 500.000 rupiah. Met dit visum mogen bezoekers 30 dagen in Indonesië verblijven. Het visum kan één keer verlengd worden met 30 dagen bij een immigratiekantoor in Indonesië. Het visum moet binnen 90 dagen na betaling worden gebruikt. 


Het nieuwe systeem wordt geleidelijk ingevoerd waarbij Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en I Gusti Ngurah Rai International Airport (Denpasar, Bali) de prioriteit krijgen. De eVoA is voorlopig alleen nog verkrijgbaar voor reizigers uit 26 landen die het meest gebruikmaken van de Visa on Arrival. Nederland staat ook in de lijst van 26 landen. 


Landenlijst: 

 1. Argentinië
 2. Australië
 3. België
 4. Brazilië
 5. Canada
 6. China
 7. Denemarken
 8. Duitsland
 9. Frankrijk
 10. India
 11. Italië
 12. Japan
 13. Korea
 14. Mexico
 15. Nederland
 16. Nieuw-Zeeland
 17. Oekraïne
 18. Rusland
 19. Saoedi-Arabië
 20. Spanje
 21. Timor Leste
 22. Turkije
 23. Verenigde Staten
 24. Verenigd Koninkrijk
 25. Zuid-Afrika
 26. Zwitserland

Laatste update: 7 november 2022, 02.34 uur