[Update: De veiling wordt uitgesteld tot januari 2023] Indonesië wil de ontwikkelingsrechten veilen van het Widi-reservaat, een onbewoond natuurreservaat dat bestaat uit meer dan honderd eilandjes. Het gebied staat bekend om zijn ongerepte witte zandstranden, regenwouden en zeeleven. 


Het Widi-reservaat ligt in het hart van de koraaldriehoek in het oostelijke deel van Indonesië, om precies te zijn bij de Molukken. Het gebied is eigendom van de Indonesische staat en die heeft de Indonesische investeringsmaatschappij PT. Leadership Islands aangewezen het natuurreservaat duurzaam te ontwikkelen. 


Duurzame ontwikkeling


Het natuurreservaat beslaat ruim 85 duizend hectare waarvan 10 duizend hectare gebruikt zal worden voor de bouw van luxe eco-woningen waar mensen kunnen wonen in harmonie met de natuur. Want, zo staat op de website van Sotheby’s Concierge Auctions, het veilingbedrijf dat de veiling van het Widi-reservaat gaat uitvoeren, duurzame ontwikkeling vormt de kern van het bouwproject. 


Ook aan de lokale bevolking is gedacht, want die zal aanzienlijk profiteren van de werkgelegenheid en aangeboden vaardigheidstrainingen. Het plan is om enkele bewoners op te leiden tot ranger. Samen met een internationaal team natuurbeschermingsexperts zullen zij het gebied gaan beschermen. 


Sotheby’s beschrijft het Widi-reservaat als een van de meest intact gebleven koraalatollen ter wereld. Het gebied is de thuisbasis van honderden zeldzame en bedreigde diersoorten, waaronder de blauwe vinvis, de walvishaai, 600 soorten gedocumenteerde zeezoogdieren, vissen, vogels, insecten, hagedissen en soorten die nog ontdekt moeten worden. 


Effecten


Natuurbeschermers maken zich echter zorgen over de effecten van de plannen op het ecosysteem van het natuurreservaat. Des te meer omdat in de ontwikkelingsplannen een privélandingsbaan is meegenomen voor kleine en middelgrote jets. Ook wijzen zij op de sociaal-economische gevolgen voor de lokale gemeenschappen. Lokale vissers die al generaties lang in het gebied vissen, moeten elders hun activiteiten uitvoeren. 


De veiling van de ontwikkelingsrechten van het Widi-reservaat vindt plaats van 8-14 december 2022. 


Laatste update: 15 december 2022, 01.16 uur