Het Indonesische parlement heeft dinsdag (6/12/2022) een nieuw Wetboek van Strafrecht goedgekeurd dat over drie jaar in werking treedt. Een aantal artikelen daarin, waaronder de artikelen 411-413 over seks buiten het huwelijk, heeft tot veel ophef geleid. 


In de artikelen 411-413 van het Indonesische Wetboek van Strafrecht staat dat overspel, seks buiten het huwelijk en ongehuwd samenwonen strafbaar worden gesteld. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar of een geldboete van maximaal 10 miljoen rupiah, omgerekend is dat ongeveer 615 euro. 


Critici in het land stellen dat bovengenoemde zaken moeten worden beschouwd als een private aangelegenheid, waar de staat zich niet mee zou moeten bemoeien. Zij vinden dat de burgerlijke vrijheden aanzienlijk worden beperkt. 


VS en Australië


Tijdens een investeringstop in Jakarta zei de ambassadeur voor de Verenigde Staten in Indonesië, Sung Kim, dat het nieuwe Wetboek van Strafrecht zou kunnen leiden tot minder buitenlandse investeringen, toerisme en reizen naar Indonesië. 


Ook Australië heeft bezorgd gereageerd op het nieuwe Wetboek van Strafrecht. De regering in Canberra zei op meer duidelijkheid en verdere informatie te willen wachten. Op de website van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken waar reisadviezen worden gegeven, staat een update over de huidige situatie in Indonesië. Daar wordt vermeld dat het Indonesische parlement een nieuw Wetboek van Strafrecht heeft goedgekeurd waarin straffen zijn opgenomen voor samenwonen en seks buiten het huwelijk. 


Indonesië, en dan met name Bali, is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit Australië. Vóór de pandemie trok het godeneiland jaarlijks ruim een miljoen Australische toeristen. 


Geen zorgen


De Indonesische autoriteiten zeggen dat toeristen zich niet al te veel zorgen hoeven te maken. Overtredingen kunnen alleen bestraft worden na aangifte door naaste familie. Alleen echtgenoten, ouders of kinderen kunnen immers aangifte doen. 


Het Indonesische Wetboek van Strafrecht is een erfenis uit de Nederlandse koloniale periode. Minister Yasonna H. Laoly van Justitie en Mensenrechten noemt de goedkeuring van het nieuwe wetboek door het parlement een historisch moment voor het strafrecht in Indonesië. Na jarenlang het Wetboek van Strafrecht uit 1918 te hebben gebruikt dat afstamt uit 1918 en is opgesteld door de Nederlanders, heeft Indonesië nu eindelijk een eigen Wetboek van Strafrecht, aldus Laoly. Volgens de minister is het Nederlandse wetboek nu niet meer relevant. 


Het nieuwe Wetboek van Strafrecht werd dinsdag 6 december 2022 unaniem goedgekeurd door alle negen politieke partijen in het parlement.