Indonesië is erin geslaagd de Covid-19-situatie onder controle te krijgen. Om die reden zijn de mobiliteitsbeperkingen in verband met corona geschrapt. Wat betekent dit in de praktijk?


Om het coronavirus in te dammen besloot de Indonesische regering maatregelen in te stellen die erop gericht waren verscheidene activiteiten en daarmee ook de bewegingsvrijheid van burgers te beperken. Deze mobiliteitsbeperkingen, in Indonesië PPKM (Pemberlakuan Pembatasan Kegiatan Masyarakat) genoemd, waren sinds januari 2021 van kracht. 


Hoogste niveau


De maatregelen werden verdeeld in vier risiconiveaus, waarbij niveau 4 het hoogste niveau is met een hoog aantal bevestigde Covid-19-gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. 


Ook de Indonesische hoofdstad Jakarta werd enige tijd gelden ingeschaald op het hoogste niveau met de daarbij behorende beperkingen zoals 100 procent thuiswerken, afstandsonderwijs, beperkte openingstijden voor supermarkten en een beperking voor niet-essentiële reizen. 


Daling


De afgelopen tien maanden was er echter sprake van een gestage daling van het aantal nieuwe, bevestigde Covid-19-gevallen. Reden voor de Indonesische overheid om de PPKM af te schaffen. Het hoge woord kwam er vrijdag 30 december 2022 uit. Presiden Joko ‘Jokowi’ Widodo maakte op de valreep van 2022 bekend dat de mobiliteitsbeperkingen per direct worden ingetrokken. 


Blijf alert


Desondanks is voorzichtigheid en waakzaamheid geboden. Het coronavirus kan namelijk nog steeds worden overgedragen. Én, de pandemie is pas voorbij wanneer de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft bepaald dat Covid-19 niet langer een internationaal gevaar vormt voor de volksgezondheid. 


Om de verspreiding van Covid-19 onder controle te kunnen blijven houden, is het van belang om pieken in het aantal patiënten te voorkomen. Dat kan onder meer door te blijven vaccineren tegen het coronavirus, en het gezondheidsprotocol in acht te nemen, staat in de instructie van het Indonesische ministerie van Binnenlandse Zaken, uitgegeven op 30 december 2022. 


Mondkapje


Het publiek wordt aangemoedigd een mondkapje te blijven dragen, met name in een drukke menigte, in gesloten ruimtes en in het openbaar vervoer. Ook mensen die symptomen hebben van een luchtwegaandoening zoals hoesten, een loopneus en niezen, krijgen het advies een mondkapje te dragen. 


Hetzelfde geldt voor mensen die onlangs in nauw contact zijn geweest met een Covid-19-patiënt. 


PeduliLindungi


In de ministeriële instructie staat heel kort iets vermeld over de Indonesische regeringsapp PeduliLindungi waarin persoonlijke gegevens staan van de gebruiker, zoals het vaccinatiebewijs en eventuele uitslagen van een of meerdere Covid-19-tests. 


Over de app zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het gebruik van PeduliLindungi nog steeds aangemoedigd wordt om openbare ruimtes te betreden en voor het maken van binnenlandse reizen. Meer wordt er in de ministeriële instructie niet vermeld over de Indonesische corona-app die in 2021 in het leven werd geroepen. 


Indonesische media schrijven dat zolang er nog geen nieuwe reisvoorwaarden zijn uitgegeven, de oude voorwaarden tot nader order blijven gelden. En volgens die reisvoorwaarden is voor het maken van een binnenlandse reis het gebruik van de PeduliLindungi-app verplicht. Hetzelfde geldt voor reizigers die naar Indonesië reizen. Van hen wordt geacht dat zij de app downloaden en hun vaccinatiestatus laten valideren. 


In de praktijk


Het team van Indonesiënu.nl bezocht op 1 januari 2023 twee openbare ruimtes in Jakarta. Bij de eerste openbare ruimte werd ons door de satpam (satuan pengamanan, beveiliger) gevraagd in te checken met de PeduliLindungi-app. Bij de tweede openbare ruimte vertelde de satpam ons dat we niet meer hoeven in te checken, omdat ‘president Jokowi heeft gezegd dat dat niet meer nodig is’. 


Twee dagen later, betraden wij een mall in Bogor, waar alle check-in-apparatuur voor de PeduliLindungi-app is weggehaald. Ook de IKEA konden wij betreden zonder te hoeven inchecken.