Indonesië staat met een score van 68% voor het vijfde jaar op rij bovenaan de World Giving Index. Cijfers laten zien dat inwoners van het land de meeste donaties hebben gedaan en het meeste tijd hebben gestoken in vrijwilligerswerk.


De ranglijst - een initiatief van de Britse nonprofit-organisatie Charities Aid Foundation (CAF) - is het resultaat van een studie over de vrijgevigheid van landen. Uit die studie blijkt dat gedurende het jaar 2021 meer dan 8 op 10 Indonesiërs (84%) en dat meer dan 6 op 10 (63%) mensen hun tijd hebben gestoken in vrijwilligerswerk.  


Religie en culturele traditie


De studie vermeldt dat religie traditioneel gezien een belangrijke drijfveer is voor mensen om te geven en dat er dus een religieuze verklaring is voor de vrijgevigheid van Indonesiërs. 


Maar, dat Indonesiërs zoveel doneren en zoveel tijd steken in vrijwilligerswerk kan ook te maken hebben met de culturele traditie gotong-royong. Dit systeem van wederzijds hulpbetoon verenigt mensen in tijden van nood, zoals tijdens de Covid-19-pandemie. 


Jongere generatie


Riza Algamar, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Indonesische Associatie van Filantropische Organisaties, noemt ook andere factoren voor de vrijgevigheid van Indonesiërs. Zo schrijft hij in het rapport dat de jongere generatie in Indonesië grote belangstelling heeft voor activiteiten op het gebied van liefdadigheid en filantropie en dit soort activiteiten ook steunt. Jongeren stimuleren het gebruik van digitale donatieplatforms waardoor mensen sneller, veiliger en makkelijker kunnen doneren. 


De vrijgevigheid van Indonesiërs heeft volgens Algamar ook te maken met de groeiende particuliere rijkdom van veel Indonesiërs die heeft bijgedragen aan een waarneembare toename van filantropische activiteiten in het land, niet alleen in de hoofdstad maar ook op regionaal niveau. 


Nederland


In de World Giving Index wordt Indonesië gevolgd door Kenia (61%), de Verenigde Staten (59%), Australië (55%) en Nieuw-Zeeland (54%). Scrollen we nog even verder naar beneden, dan komen we op de 29ste plaats Nederland tegen met 46 procent: 68 procent van de Nederlanders heeft in 2021 geld gegeven aan een goed doel, terwijl 26 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk heeft gedaan.